Biograf Odeon i Skövde Kulturhus

Skövde är filmårskommun 2023

Skövde har blivit utvald av Göteborg Film Festival till att vara en av fyra filmårskommuner 2023. Det innebär att kommunen lägger extra stort fokus på film och bio under året, inte minst i samband med invigningen av Göteborg Film Festival och under SM-veckan.

Den 46:e upplagan av Göteborg Film Festival äger rum den 27 januari - 5 februari 2023. Föreningen som arrangerar festivalen har ett regionalt uppdrag att sprida festivalfilm i hela Västra Götaland. Det sker bland annat genom att fyra kommuner varje år väljs ut att vara filmårskommuner och 2023 är Skövde en av dem.

Med film i fokus

Att vara filmårskommun innebär att Göteborg Film Festival samarbetar med både filmföreningar och kommunen, samt erbjuder dem att visa 7-9 filmer för både vuxna och barn under året. I Skövde blir det biovisningar för skolan under våren, utomhusbio till sommaren och lokala biovisningar i samband med Prisma, festivalen för barn och unga i oktober.

Filmfestivalinvigning på Biograf Odeon

I samband med invigningen av Göteborg Film Festival den 27:e januari bjuder Skövde Filmfestival in till festligt mingel på Biograf Odeon i Skövde Kulturhus. Under kvällen kommer dessutom premiärfilmen "Exodus" av Abbe Hassan visas, en drabbande och vacker film om tolvåriga Amals flykt från Syrien.

Dessutom visar Skövde Filmstudio en film från Göteborg Filmfestival lördag den 4 februari. Skövde kulturhus visar både dokumentärfilmer och spelfilmer under SM-veckan 31 januari till 5 februari. För mer information om filmåret i Skövde  besök Skövde Filmfestivals webbsida.

Mer information om Göteborg Film Festival hittar du här