Beadman

Beardmen brinner för livescenen i Skövde

Sedan starten 2014 har musikföreningen Beardmen i Skövde Kulturhus genomfört över 350 konserter för Skövdeborna och besökare att njuta av. Efter uppehåll under pandemin är de igång igen med Skövde in Rock Pub Edition 11 till 13 november.

Det var just kärleken till livemusik som fick ett gäng kompisar att gå ihop och börja arrangera spelningar i Kulturiet i Skövde Kulturhus för 6 år sedan. I början ställde föreningen musiker från flera olika genrer på scenen, men det visade sig snart att det var rock Skövdeborna ville ha.

-          Grundidén är densamma. Vi vill sätta kvalitativa akter på scenen, berättar Nicki Lowe som är ordförande i föreningen och som bokar artister.

Nicki Lowe har också en enastående förmåga att fånga upp artister och band som är ”up and coming” Artister som Shy Martin och Spiders spelade tidigt i karriärerna på Beardmens scen.

-          Man ska komma hit och upptäcka något nytt. Besökarna ska bli glada och överraskade, tycker Nicki Lowe.

Det här har föreningen uppenbarligen lyckats med för trots att det ibland är mer eller mindre okända band som bokas så kommer publiken. Över alla år och alla spelningar snittar publiken på runt 50 personer.

-          Publiken behöver inte veta vilka de är som ska spela, utan de ska veta att det blir bra, konstaterar Emma Andersson som är föreningens konstnärliga ledare och webbmaster.

På frågan om de tycker att Skövde är en musikstad så blir svaret nja. Det fattas både scener och arrangörer för att leva upp till epitetet, men Nicki och Emma menar att staden har potential!

-          Vi tror att Skövde kan bli en musikstad igen som det varit tidigare. Vi i föreningen är alla från området och kommer ihåg när flera krogar i stan hade egna scener. Så ser det inte ut idag, men det är dit vi vill komma, konstaterar de.

Sedan 2016 har Beardmen ett samarbete med restaurang Sällskapet i kulturhuset där de arrangerar livespelningar löpande. Inom kort kommer de presentera sin vårsalong med återkommande lördagsspelningar på Sällskapets scen. Men redan i november arrangerar de eventet Skövde in Rock festival i samarbete med Sällskapet och restaurang Mummel på Hertig Johans gata.

-          Festivalen Skövde in Rock har vi genomfört två gånger tidigare 2018 och 2019 och de har varit uppskattat både av publiken och banden som kommit och spelat. I år blir festivalen lite annorlunda, men nu kör vi igång igen, konstaterar Nicki Lowe.

Förutom klubb, festival och spelningar i Skövde Kulturhus har föreningen även arrangerat och varit medarrangörer till event i både Tibro, Falköping, Lidköping och Mariestad genom året. Drömmen är en egen föreningslokal att utgå ifrån och kunna utveckla koncepten. Föreningen har gjort en enastående resa som arrangörer och har massor av tankar, idéer och förfrågningar framåt.

-          Vi fattade ingenting i början, men vi fick gott stöd av Gustav Nyqvist som kopplade ihop oss med ABF och kulturhusets personal, berättar Nicki Lowe.

Redan från början var det viktigt för föreningen att banden som kommer, oavsett om de är små eller stora, lokala eller internationella, ska de få gage och ett proffsigt välkomnande. Ett framgångsrecept har det visat sig.

-          Alla band vi haft genom åren, och det är närmare 350 stycken, har varit väldigt nöjda och vill komma igen, konstaterar Nicki Lowe.

Lyssningstips från Nicki Lowe

Beardmens bokare Nicki Lowe vill skicka med några lyssningtips på artister som han tror vi kommer se och höra mer av i framtiden:

Cornelia Jakobs

Vilma Flood 

Alba August

Men kom ihåg! Musik gör sig bäst live!