Dansresidenset 2021

Dansresidens där processen är målet!

Under vecka sju och åtta är det konstnärliga teamet, koreograf Nicole Neidert, modedesigner Linnea Bågander, scenograf och ljusdesigner Joakim E Karlsson samt dansare Linn Ragnarsson och Viktoria Andersson i Skövde för att utforska ett digitalt, animerat och syntetiskt uttryck – analogt.

STM_IRL Spaces heter projektet som beviljats stöd från Riksteaterns regionala dansresidens i Västra Götaland. En residensverksamhet som startade 2018 som ett samarbete mellan de fyra kommunerna Skövde, Hjo, Karlsborg och Tibro tillsammans med Skaraborgs kommunalförbund, Riksteatern Väst, Riksteatern, Västra Götalandsregionens kulturnämnd och arrangörsföreningarna Riksteatern Skövde, Hjo Kultur- och Teaterförening – en del av Riksteatern och Riksteaterföreningen i Karlsborg.

Skövde är huvudsäte för residenset, vilket innebär att det konstnärliga teamet bor i kommunens residensbostad och arbetar huvudsakligen i Skövde. Residenset har inriktning på digitala tekniker i mötet med publiken och det offentliga rummet och detta är andra gången inom residensets ramar som teamet är på plats i Skövde. På grund av Coronapandemin har det fysiska mötet med skaraborgarna och offentliga miljöer skjutits fram till senare i år. Istället utgår arbetet från Erik Ugglas stora scen.

-        Vi vill utforska utrymmet och se vad som händer när ramarna är rummet och objekten/materialet, förklarar Linnea Bågander som bland annat skapat en stor gul oformlig ballong som ett av objekten.

Inspirationen till STM_IRL Spaces kommer från 3D animationer och de teamet gör på plats i Skövde är att experimentera om det går att gå från digitalt till analogt med koreografi, ljud, ljus och material.

-        Ibland känns det som att vi håller på att misslyckas och att det spretar, men då gäller det att lita på processen så faller bitarna på plats, konstaterar Nicole Neidert.

Det finns alltså inget krav på att residenstiden i Skövde ska resultera i en färdig produktion i form av en föreställning eller film, utan målet är processen. Att undersöka platser, material och tekniker. Teamet arbetar med flera delar samtidigt som ett pussel. Bland annat har de tagit fram en prototyp för ett VR- rum som skulle kunna erbjuda besökare en fysisk digital visning framöver.

Betydelsen av ett residens i skapandeprocessen

Att få komma till en plats för att fördjupa sitt arbete inom ett avgränsat arbete som en residensperiod innebär är mycket uppskattat. Gruppen känner sig väl mottagna i Skövde, trots att det på grund av pandemin inte gått att genomföra så som det från början var tänkt.

-        Alla här är väldigt positiva och hjälpsamma så ingenting känns omöjligt, säger Linnea Bågander.

Det påverkar också processen att komma till en ny plats utan tidigare koppling och de ser fram emot att senare i år också får träffa skaraborgarna i residensets tredje del.

-        Då kommer vi hålla i workshops och ha visningar, men när det blir är ännu inte helt klart på grund av pandemin, säger Nicole Neidert.

Under residensents första period i höstas var Nicole, Linnea och Joakim i Skövde. Det var precis i glappet mellan hårdare restriktioner och de träffade då representanter från olika kulturorganisationer i kommunen och besökte flera platser. Nu arbetar de i Erik Ugglas som de fullkomligt förälskat sig i. Här fortsätter utforskandet inom husets väggar. Den här gången är också dansarna Linn Ragnarsson och Viktoria Andersson med och för dem gäller de att ha öppna sinnen in i processen.

-        Vi har arbetat ihop tidigare så vi har en grundförståelse för arbetssättet och vår funktion, konstaterar Linn Ragnarsson.

På den stora scenen i Erik Uggla är fönstren förtäckta och från taket hänger långa elastiska snören med vita rör på. På golvet ligger rosa tyngder och blåa påsar fästa på de elastiska snörena. Bland stolarna i publikytan ligger en gigantisk gul oformlig ballong och Linnea Bågander sitter på golvet och färdigställer ytterligare ett objekt till projektet. Dansarna rör sig målmedvetenhet i takt till suggestiv, elektronisk musik över golvet. De puttar och drar i tyngderna och snörena som för att töja ut rummet och upplevelsen. Hela processen dokumenteras med film och bilder löpande.

-        Det blir extra viktigt i vårt arbete som är ordlöst, konstaterar Nicole Neidert.