Matsvinn och dess påverkan
Matsvinn belyser på ett effektivt sätt pelarna i begreppet hållbarhet: det är ett slöseri med naturresurser och varken ekonomiskt eller etiskt försvarbart. Varje svensk slänger nästan 40 kg ätbar mat per år. Det är mat som skulle räcka till både lunch och middag i över en månad! Detta ska förerningen Ätbart ändra på! Därför bjuder vi in dig att delta i temaveckan Ätbart full med matnyttig information och tips på hur du kan leva ett grönare liv och ta tillbara på din mat på ett görnare och mer ekonomiskt vis.
Veckans program på Skövde Stadsbibliotek:
-Föreläsning om matsvinn med Lotta Jansson från föreningen Ätbart.
Måndag 12 september kl 18.00 Stadsbiblioteket, Skövde Kulturhus.
-Lunchläsning med Eva Kihström på temat "Mat"
Tisdag 13 september kl 11.30 Stadsbiblioteket, Skövde Kulturhus
Workshop i hur du minskar matsvinn - Föreningen Ätbart
Torsdag 15 september kl 17.00 Stadsbiblioteket, Skövde Kulturhus
Fri entré , ingen anmälan.
Hela programmet arrangeras i samarbete med kommunens miljöstrateg, Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen
Föreningen Ätbart
Den ideella föreningen Ätbart grundades 2019 i Skövde med målet att, i enlighet med Agenda 2030, minska Sveriges matsvinn med 50% till år 2030. Föreningen arbetar med och mot matsvinn, både kortsiktigt och långsiktigt.
Genom verksamheten Mathjälpen arbetar föreningen med att omfördela livsmedel som riskerar att bli matsvinn till människor i socioekonomisk utsatthet. Ätbart har också utbildningar som riktar sig till alla delar av samhället; skolelever, kommuner, företag, föreningar och allmänheten. Med utbildningarna erhåller deltagarna kunskap om hur mat och klimat hänger ihop, vad matsvinnet har för klimatmässiga, miljömässiga och ekonomiska konsekvenser, varför matsvinn uppstår och vad vi kan göra för att minska det.
Läs gärna mer om föreningens verksamheter på www.atbart.org.