Vart tog Yxmannen vägen?

I samband med renoveringen av Kulturhustorget flyttades skulpturen Monument över Yxman av Eric Grate från Kulturhustorget. De kanske finns de som undrar vad som hänt med konstverket? Det har varit på renovering tillsammans med ytterligare två offentliga verk och kommer snart att placeras ut på sin nya plats i Boulognerskogen i centrala Skövde.

Under en presenning på Skövde kommuns verkstad står en den cirka fyra meter höga skulpturen Monument över Yxman och väntar.  Efter att den flyttades från Kulturhustorget 2019 i samband med ombyggnation av platsen har den maffiga bronsfiguren från 1960-talet varsamt restaurerats och väntar nu på att få placeras ut på sin nya plats i Boulognerskogen.

Yxmannen är bara en av flera av kommunens offentliga gestaltningar som fått ett rejält ansiktslyft de senaste åren. Studio Västsvensk Konservering har sedan 2017 renoverat ett flertal offentliga verk i Skövde. Livets Brunn av Ivar Johnsson som står på Hertig Johans torg till exempel och i år har skulpturen Isringar av Elli Hemberg åtgärdats. Den senare står vid Lillegårdens idrottsplats och avtäcktes nyligen efter renovering.

Carl Bräddö, konservator på Studio Västsvensk Konservering, berättar att processen ser olika ut beroende på material, men att alla renoveringar har dubbla syften. Både att skulpturen ska återfå glans och ursprunglig färg, men också få förlängd livstid.

-          Yxmannen till exempel hade blivit brun eller gulaktig på vissa ställen, framförallt på flacka partier, berättar han som tillsammans med kollegan Jennie Karlsson rengjort Yxmannen med skalpell centimeter för centimeter under ett antal dagar.

-          Vi provade med olika lösningsmedel, men pålagringarna satt rejält så till slut fick det bli skalpell, konstaterar han.

Efter rengöring har skulpturen vaxats och sedan polerats så nu har yxmannen återfått sin vackra blågråa nyans. Självklart finns beständiga förändringar kvar efter alla år i väder och vind på Kulturhustorget, men det hör till att konstverk får patina. De ska däremot inte behöva åldras i förtid.

-          Vi rekommenderar en översyn årligen av skulpturer som står utomhus året om. Hur ofta de behöver renoveras beror mycket på placering och omgivningen, men också materialet, berättar Carl Bräddö.

Tack vare att makarna Egnell på 1920-talet donerade en stor summa pengar till en fond för stadens förskönande har Skövde kommun externa medel till offentlig konst och det är pengar från denna fond som bekostat renoveringarna av ett antal skulpturen i staden de senaste åren.

En skulptur som hyllar just paret Egnell är Gåvobringare av Lars-Olof Loeld. Skulpturen har tidigare i år flyttats från Boulognerskogen till Stadshusparken. I samband med det rengjordes verket av kommunens egen personal.

Näst på tur står Gelbfanger av konstnärsduon Peter och Barbro. Den rörliga skulpturen finns i Kulturhusets entré och mekaniken ska ses över.

Till nästa år, liksom varje år numera, kommer ytterligare verk i kommunens samling väljas ut för att få lite extra omvårdnad och kärlek.

Konstrestaurering och rengöring samt ny placering 2021

- Gåvoringare, 2009 av Lars-Olof Loeld, f.1930

- Isringar, 1989 av Elli Hemberg (1896-1994)

- Ormnystan, 1999, av Pye Engström, f. 1928

- Monument över Yxman, 1960-tal av Eric Grate (1896-1983)

Kommande restaurering 2021

- Gelbfanger, 1914 av Peter Johansson och Barbro Westling