Musikhjälpen 2023

Biblioteken i Skövde samlar in pengar för Musikhjälpen

 

Efter några års uppehåll är Biblioteken i Skövde åter med och samlar in pengar till Radiohjälpens insamling Musikhjälpen. Programmet sänds dygnet runt i P3 och i SVT/SVT Play och går ut på att uppmärksamma och samla in pengar till en undangömd katastrof genom att engagera lyssnare och tittare. De programledare som sitter i buren i år är Oscar Zia, Linnea Wikblad och Sofia Dalén.

Den 11-17 december sänds Musikhjälpen från Stortorget i Växjö. Årets tema är ”Ingen ska behöva dö av hunger”. Just nu pågår den värsta hungerkrisen i modern tid – fler än 700 miljoner människor är drabbade och över 40 miljoner lever på gränsen till svält.

 

Hur stöttar du insamlingen?

På Biblioteken i Skövde finns det under Musikhjälpen-veckan möjlighet att skänka en gåva och få en bok eller tidskrift till förmån för insamlingen. Det går också bra att swisha eller donera valfri summa på hemsidan utan att ta en bok.

Du hittar insamlingen på alla kommunala bibliotek i Skövde samt HÄR 

Insamlingen påbörjas nu och varar till den 22 december.

Vi bidrar även med de pengar som har kastats i Stadsbibliotekets önskedamm.

 

Ingen ska behöva dö av hunger

Att ha tillgång till mat är en mänsklig rättighet, men trots att det går att förse jordens befolkning med tillräckligt mycket mat dör människor runtom i världen varje dag. Till exempel så beror nära hälften av alla dödsfall bland barn under fem år på undernäring.

Världen hungrar mer än någonsin, i modern tid. Hungern orsakar ett omänskligt lidande och död, och särskilt hårt drabbas barnen. En dödlig kombination av faktorer har fått hungern att öka de senaste åren. Förutom konflikter och extremväder till följd av klimatförändringarna, så har den fullskaliga invasionen av Ukraina satt matförsörjningen för miljontals människor i gungning, i och med att landets spannmålsexport försvårats. (Källa Radiohjälpen)

Bidrag till Musikhjälpen 2023 kommer att gå till att förbättra livssituationen för människor som drabbas. Det handlar dels om akuta insatser för att rädda liv – som matpaket, näringsbehandlingar, rent vatten och sanitet – men bidrag kan även gå till att stötta långsiktig förändring. En ökad motståndskraft måste också till så att klimatförändringarnas effekter dämpas, till exempel inom jordbruket.