Förintelsens minnesdag

Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer - samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. Kultur i Skövde uppmärksammar minnesdagen med ett program på Skövde Kulturhus som innefattar föreläsning, musik och utställning.

Lördagen den 27 januari uppmärksammas Förintelsens minnesdag av Kultur i Skövde. Under dagen kan du ta del av en guidad visning på Konstmuseet, fotoutställning i Öppna Galleriet och lyssna till Salamander Duo som bjuder på vacker och känsloladdad folkmusik ur olika judiska traditioner. 

PROGRAM

12.00-12.30 Guidad visning av Linda Steins utställning
Välkommen på en guidad visning av Linda Stein, som är en amerikansk konstnär och feministikon med judiska rötter. I allt från teckningar, målningar, printar och collage till stora skulpturer har hon undersökt teman som genus, makt, förföljelse och hjältemod.
Plats: Konstmuseet, Skövde Kulturhus

12.00-16.00 Prova på VR
Ta chansen att uppleva en rundtur i Anne Franks hus genom Virtual Reality. En verklighetstrogen upplevelse där du kan vandra runt i våningen där Anne Frank bodde under familjens flykt från nazisterna.
Plats: Stadsbiblioteket, Skövde Kulturhus

cirka 15.00 Fika
Plats: Freja, Skövde Kulturhus

15.30 Föredrag och musik med Salamander Duo
Föredragskonsert om judisk historia, kultur och musik med Salamander Duo. Föredraget ledsagas av vacker och känslosam levande musik ur olika judiska traditioner.

Medlemmar: Marita Johansson (sång och gitarr) & Jonas Liljeström (fiol och sång)

UTSTÄLLNINGAR

Forum för levande historia: Raoul Wallenberg 1912-1947
Visas 22 jan-5 feb i Öppna Galleriet, Skövde Kulturhus

Raoul Wallenberg är affärsmannen och diplomaten som under andra världskrigets slutfas räddade tiotusentals ungerska judar undan de nazistiska förintelselägren. Men Raoul Wallenberg fick aldrig själv berätta sin historia. Det här är berättelsen om den unge svensken vars val gjorde honom till hjälte och odödlig symbol.

Det tysta arvet
Visas 27 jan-24 feb på Stadsmuseet, Skövde Kulturfabrik

Överlevande, barn och barnbarn till överlevande berättar för journalisten Monica Hirsch och fotografen Maja Kristin Nylander om vad som hände dem och andra romer under andra världskriget.

De tillhör familjer som skickades till koncentrationsläger, som gömde sig i skogar och som såg människor på flykt mördas. Då, under andra världskriget var de flesta av dem barn. Nu, innan det är för sent, träder de fram för att världen inte ska glömma deras historia. Det beräknas att cirka en halv miljon romer mördades under andra världskriget.

 

"Detta evenemang inte är ett ställningstagande eller kommentar från oss i pågående konflikt och vi står inte bakom någon form av våld eller attack mot någon folkgrupp."