Fredrik och Marcus i MILE

Musikerna Marcus och Fredrik tror på Skövde som musikstad

Marcus Karlsson och Fredrik Palm vill inte själva kalla sig kulturprofiler i Skövde, men visst har de skapat en hel del musik som många Skövdebor upplevt genom åren. Med bandet MILE har de även nått en internationell publik och senare i år kommer tredje plattan.

Marcus och Fredrik är mångfasetterade musiker som inte tvekar innan de slänger sig in i nya musikaliska projekt. Sedan de började spela ihop för drygt 15 år sedan har de bland annat gjort musikal, schlager, pop och reklamjinglar tillsammans.

-          Vi är öppna för allt, det vi inte redan kan lär vi oss under tiden, konstaterar Fredrik och får medhåll från Marcus.

Uppdragsgivarna finns i och kring Skövde, en stad med ett gott musikliv tycker killarna, även om utbudet av spelställen krympt en del.

-          När vi började spela fanns det massor av lokala band som vi såg upp till och inspirerades av. Så ser det inte riktigt ut nu och kanske beror det delvis på att det inte finns så många stället att spela på idag som tidigare, resonerar Marcus och konstaterar att det var flera år sedan som de själva stod på en scen i hemstaden.

Innan pandemin lamslog världen var spelschemat fulltecknat för killarna. 2015 kom första plattan med hårdrockbandet MILE som är deras musikaliska hjärteprojekt. Efter andra plattan 2018 fick de internationellt genomslag och var iväg på en stor europaturné 2019. I väntan på att det ska bli möjligt att åka ut på spelningar igen spenderar de mycket tid i replokalen och spelar live via sin facebooksida nästan varje söndag för en trogen publik.

-          Vi gör vad vi kan, men visst saknar vi att stå på scenen, konstaterar Fredrik och menar att publiken bekräftelse är motorn i att fortsätta skapa.

De försöker se fördelar med situationen och så länge bokningarna flyttas fram istället för att avbokat finns hopp!

-          För oss kom pandemin just som vi var på väg någonstans, det är väldigt frustrerande men förra årets bokningar är framflyttade till i år och nu börjar vi få signaler på att mycket kommer flyttas ytterligare ett år. Så då lägger vi krutet på nästa skiva så länge, berättar Marcus.

När de själva får beskriva MILE blir det med orden ”en crossover mellan 2020 och 80-talet, melodiöst och tungt”. Själva bandet beskriver de som en dysfunktionell och kärleksfull familj.

-          Vi är extremt olika människor i bandet med vi får det att funka, vi har varit samma gäng i många år nu, konstaterar Marcus.

Till nästa platta som kommer under 2021 har de tänkt om och kommer anpassa sig mer till den nya tidens sätt att ge ut musik.

-          Vi kommer släppa några låtar i taget, inte hela plattan på en gång, förklarar Marcus.

På The world in focus, som andra plattan heter handlade låtarna mycket om situationen i världen och allt som hände då, nu går bandet tillbaka till det mer personliga i låttexterna. Det blir texter om känslor, psykisk ohälsa, relationer, kärlek och hat.

-          Vad låtarna handlar om är faktiskt upp till lyssnarna. Klart att det finns en grundtanke, men vi tycker att det är viktigt att skriva texter som är öppna för tolkning, berättar Marcus.

Texterna är så klart viktiga men skapandeprocessen startat ändå alltid med musiken.

-          Det kan börja med ett riff bara, berättar Fredrik och konstaterar att de faktum att killarna blandar musikstilar i sitt skapande faktiskt gynnar skapandeprocessen.

Det påverkar också skapandet att befinna sig på en plats där det finns inspiration och likasinnade. För Marcus och Fredrik är Skövde en sådan plats. De har också gott om idéer och förslag på hur Skövde kan växa som musikstad.

-          Det är viktigt att utsätta barn och unga för kultur och att skapa möjlighet för alla som vill att prova, tror Marcus och Fredrik som bland annat själva varit involverade i flera sådana initiativ genom året.  

2018 fick de kulturstipendiet av Skövde kommun med motiveringen ” De mångfacetterade musikerna och kompositörerna Marcus Karlsson och Fredrik Palms stora engagemang har resulterat i manifestationer mot rasism, diskriminering och arbete med integrationsprojekt med ungdomar. Marcus och Fredrik har ett absolut gehör för mänskliga nyanser och musikens olika former och uttryck.” En utmärkelse som betytt mycket och stärkt självförtroendet hos dem.

-          Det är ett kvitto på att det vi gör uppskattas och sånt är så klart alltid välkommet. Förhoppningsvis kan vi bidra till att det finns en ljus framtid för Skövde som musikstad, potentialen finns definitivt.