tre personer på visning i Kulturfabriken

Nyfiken på demokrati?

Är du nyfiken på demokrati? Får du rösta för första gången? Eller vill du veta hur de olika partierna tänker kring kultur? Kom på någon eller några av Kultur i Skövdes aktiviteter i samband med valet 11 september 2022!

Söndagen den 11 september 2022 är det allmänna val i Sverige. Kultur i Skövde har därför satt ihop ett program med paneldebatter, kurser, föreläsningar och konstutställningar på ämnet demokrati. Med start i maj.

Tillsammans med ABF erbjuds kurser för både förstagångsväljare och allmänheten. Under kursen går deltagarna igenom hur en demokrati fungerar, hur ett val går till och vilka olika partier det finns att rösta på. Det anordnas även öppna föreläsningar om demokratin grunder med start 16 maj.

På temat ”leva och framtiden i Skövde och Skaraborg ur ett ungdomsperspektiv” arrangeras tre panelsamtal under maj med representanter från olika ungdomsförbund på tre av kommunens fritidsgårdar.

Både Kulturfabriken och Skövde konstmuseum ordnar allmänna visningar på temat demokrati och i augusti kommer en kulturpolitisk debatt att genomföras på Kulturfabriken.

Demokrati, konst och kultur går hand i hand

Det finns en historia man brukar berätta om Winston Churchill som under brinnande krig blev premiärminister och en hög militär kommer fram till honom och säger: ”Nu när ni är premiärminister är det väl möjligt att föra över pengarna från kulturen till försvaret?” Winston Churchill svarar då: ”Om vi tar bort pengarna från kulturen – vad är det då vi försvarar?

Enligt Churchills berömda resonemang är konsten och kulturen demokratins främsta vapen och det som demokratin själv är satt att försvara.

Läs hela programmet här:

Nyfiken på demokrati (skovde.se)