Anna Nero - Sommarens residensförfattare

Göteborgsförfattaren Anna Nero gästade Skövde i juli under en månads litteraturresidens på inbjudan av Stadsbiblioteket. Anna har tidigare arbetat med Skövde Kulturhus, då som essäförfattare till ett konstnärsporträtt av den bortgångna Christine Waller. Vi får en pratstund med Anna som är mitt i sin konstnärliga arbetsprocess i residenset.

Hej Anna, vem är du?

Jag är en person som har många spår jag vill följa, jag har vindlat från textildesign, dans, konst, museer, simning, skogen, vandring och i mitten är familjen och barnen själva navet. Genom författandet finns det möjlighet att både fysiskt utforska och samtidigt sitta stilla och sjunka in i texten. Jag är författare och krokimodell (bland annat).  

Berätta om ditt arbete här i Skövde!

Den senaste tiden har jag längtat efter att fysiskt få komma ut och känna med kroppen igen (efter all tid i vardagsrummet under coronapandemin). Ritualer är ett huvudspår där jag låtit naturelement medverka till sinnesstämningar och kroppsliga förnimmelser. Tillsammans med mina barn har jag skapat mönster av sand, stenar, kottar, bär, fjädrar, vatten och genom att upprepa skeenden och stanna i stunder blir det rituella handlingar. Eftersom jag även är kulturjournalist och skriver om konst har jag valt att koppla dessa upplevelser till konst i Skövde, där betraktandet av konst i sig blir rituell. Detta kommer att utmynna i en essä. 

Vad betyder litteraturresidenset i Skövde för dig?

Det betyder en chans att kunna samla nya intryck och ny inspiration. Det ger mig också möjlighet att både vara en närvarande småbarns- och tonårsmamma och samtidigt kunna skriva koncentrerat. 

Vad kommer du att ta med dig i ditt fortsatta arbete från den här perioden?

Under bilresan till Skövde från Göteborg, passerade jag en tung, svart långtradare - det blev början på ett nytt projekt som jag skrivit på parallellt med essän här i Skövde. Det projektet kommer jag fortsätta med i höst. Jag har fått en fördjupad relation till Skövde och jag kommer bära med mig alla hjärtevärmande möten med människor här i Skövde, som en skön känsla in i skrivandet. Och inte att förringa; minnen av alla sköna bad i sjöar omkring Skövde. (Jag har simmat varje dag som en del i det rituella kroppsskrivandet.) 

Stort tack för att du deltog i intervjun!

 

AIR Litteratur Västra Götaland är ett residensprogram som drivs av Förvaltningen för kulturutveckling.