Magnus Lönn - presidenten av Undrien

Det började under en sagostund när Magnus son Andreas var liten. Ur tröttheten kom ordet sumna.

Tankarna kring ordet ledde till en dikt: 

 

Nya årstider

I somnar ska jag snarkbada.
I röst ska jag lyssna på löven.
I hår ska jag kamma gräset.
I slintras råkade jag säga snöskorpa
och det fick jag,
fast jag vet att det heter skare.

 

Efter den dikten har Magnus fortsatt utforska orden och bokstävernas magiska värld. Det har blivit böcker, bland annat Fantastikboken och även en utställning UNDRIEN - en fantastikutställning. Den utställningen visas just nu på Stadsmuseet, Skövde Kulturfabrik.

Inför öppningen av utställningen passade vi på att ställa några frågor till konstnären.

Varför denna fascination för ord och bokstäver?

Vi har ord som vi använder varje dag, det är nästan som att vi sliter ut dem. Men. Om man byter ut en bokstav så händer något. Det händer något i huvudet, i tanken. Man måste fundera. Utvidga sin värld och sin fantasi!

Om jag skriver ord med en penna eller på en dator, så har de bara på sig sin vanliga svarta kostym. Jag vill klä på dem en ny kostym. Genom att klä ut orden kan vi få syn på dom på ett annat sätt

Orden beskriver vår verklighet. Genom att använda föremål från verkligheten till bokstäver och ord, så flyttar verkligheten in i språket. Det blir som en dubbelbottnad upplevelse. Jag tycker om att använda material som vi annars ser som överblivna eller skräp och ge dem en ny roll att spela. Visa att det går att förvandla dom till något nytt.

Genom att rycka standardfraserna ur sin vardagliga lunk så kan vi skaka om och se dem på ett nytt sätt. Orden blir något mer än bara sin form. De får en ny kostym och vi upplever dem på ett annat, djupare sätt.

 Jag vill ställa frågan: Hur får man fantasin att blomma?

Vad tror du är det största hotet mot vårt språk?

De största hoten mot det svenska språket är likformigheten, standardiseringen och effektiviseringen.  Det är viktigt att vi får använda vårt språk fritt och på olika sätt. Vi måste få vara bosatta i vårt språk. Få äga det. Vi behöver en garderob fylld till bredden!

Det är viktigt med en stor garderob. Vi måste få ha höga hattar och kepsar, skjortor och vanliga tröjor. Vi klär våra tankar i ord. Att ha en stor garderob av ord att klä dom i är en rikedom!

Om man inte äger sitt språk hamnar man i fängelse. Både i ett mentalt fängelse och kanske även i ett verkligt. Om man inte kan uttrycka sig ökar frustrationen, man blir irriterad och arg. Man tar ut sin aggression på de man har runt sig i brist på möjlighet att kommunicera. 

Vilka är dina favoritord – riktiga och omgjorda?

Det finns så många vackra ord. Som HUMLA och TRÄDGÅRD. De känns på ett speciellt sätt när man säger dem.

Jag tycker extra mycket om att fått befria ordet fängelse! Genom att ta bort bokstaven f – så får ordet en helt annan mening och känsla. ÄNGELSE. Vi associerar det helt plötsligt med änglar eller en äng.

Eller varför inte vara en DAGBAGARE? Och äga ett DAGERI?

 Läs mer om utställningen och se våra öppettider på vår sida Skövde Kulturfabrik!