Johanna Beijbom

Musikstaden Skövde!

Johanna Beijbom sångfågel från Skövde som tagit svenska folket med storm i bland annat Diggiloo- turnén 2019.

Du är född och uppvuxen i Skövde kommun, hur kommer det sig att du bor kvar här i Skövde trots att du sedan flera år tillbaka jobbar så mycket i både Stockholm, Göteborg och utomlands?

-          Jag får ofta den fråga och jag säger varje gång att det Skövde gett mig i musikväg hade jag nogaldrig fått i en storstad! Skövde är en fantastisk musikstad. Jag var 14 år när jag började jobba för Thomas G:son och de möjligheterna och det nätverket som finns här är oslagbara.

Ser du några nackdelar med att bo i Skövde och vara artist?

-          Nej, det gör jag faktiskt inte. Det är två timmar till Stockholm och en timme till Göteborg med tåget, ska jag flyga någonstans så är det också två timmar bort. Här är jag mitt emellan och kan ta mig lätt och smidigt till olika scener och sammanhang. Skövde för mig som artist är toppen!

Med dina framgångar har du blivit en offentlig person, hur är det i en mindre stad som Skövde?

-          Man brukar säga att du aldrig blir profet i sin egen hemstad, men det stämmer inte alls i Skövde! När jag fått något roligt och spännande uppdrag så dröjer det inte så länge innan tidningarna och radion hör av sig för intervjuer. Vilket jag uppskattar så otroligt mycket. Sen är det inte så att jag känner mig som en offentlig person när jag är här hemma, jag lever mitt liv som vanligt i min hemstad, men ibland händer det att blir jag stannad på gatan av någon som sett mig i något musikaliskt sammanhang och tycker att jag gjort det bra, vilket gör mig både väldigt glad och tacksam.

Idag jobbar du väldigt mycket tillsammans med en annan Skövdetjej, Jessica Andersson som också är en musikalisk förebild för dig. Nu är det du som en förebild för unga Skövdebor, vad tänker du om det?

-          Jag tänker att jag kan bara vara mig själv och det är vad jag också vill förmedla. Jag föreläser ibland för barn och unga och då brukar jag alltid börja med minnet då jag stod med ett hopprep framför spegeln och låtsades vara Carola. Sen 2006 fick jag köra på hennes skiva, så drömmar ska man ha och de kan slå in!

Det här är en tuff bransch, det är inte långt mellan hopp och förtvivlan och jag tror att det då är väldigt viktigt att ha fötterna på jorden.