Konstmuseet + Kvinnohistoriska

Konstmuseet i Skövde är som första institution utanför Stockholmsområdet nybliven medlem i Stockholms Kvinnohistoriska – mycket tack vare vår unika konstsamling!

Två timmar från Stockholm och fyra från Sölvesborg ligger Sveriges mest jämställda konstmuseum – Konstmuseet i Skövde.

Vi är stolta över att få vara en del av Stockholms Kvinnohistoriska och ser fram emot spännande samarbeten! Först ut är Kvinnans sak där Konstmuseet i Skövde bidrar med konst av Anna Sjödahl, Elli Hemberg och Ester Henning, ett urval av verk ur Skövdes konstsamlingar.

Konstmuseet i Skövde har vi under 20 års tid arbetat aktivt med att synliggöra kvinnors erfarenheter, berättelser och historia. Vi har även sedan fem år tillbaka ett specifikt normkritiskt uppdrag som, i skenet av rådande samhällsklimat, bara blir viktigare och viktigare och som idag genomsyrar allt vi gör.

Hos oss visas tidiga feministikoner som Siri Derkert, Vera Nilsson och Lena Cronqvist sida vid sida med mer samtida normkritiska konstnärer som Saadia Hussain, Annika von Hausswolff, Conny Karlsson Lundgren, Catti Brandelius och Carolina Falkholt. Dessutom tillägnas ett helt våningsplan de fyra kvinnliga konstnärer vars donationer/depositioner tillsammans utgör mer än hälften av museets samling; Anna Sjödahl, Elli Hemberg, Ester Henning och Christine Waller. I Konstmuseets permanenta utställning är representationen av konstnärer för närvarande 52% kvinnor 1% icke-binära och 47 % män.

Självklart stannar vi inte där, utan fortsätter att både ställa ut och köpa in verk av konstnärer som på olika sätt synliggör och utmanar vår samtids normer och orättvisor.

Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. Vi arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt.

I satsningen Kvinnans Sak vill Stockholms Kvinnohistoriska synliggöra och kommunicera kvinnohistoria som ligger gömd i föremål, och samtidigt verka för att kvinnors berättelser finns tillgängliga i framtiden. Genom att visa museernas och arkivens fantastiska potential vill vi också inspirera allmänheten att själva delta i kulturarvsarbetet och ställa frågor om sin egen historia. Kvinnans Sak tas just nu fram i samverkan med medlemmanar och andra partners, med stöd av Riksantikvarieämbetet.