Hans- Åke Lilja och Steven King

Mångsidiga Måndag börjar med ett mysterium

Hans-Åke Lilja firar i år 25 år med sin hemsida liljas-library.com där man hittar allt möjligt och omöjligt med anknytning till författaren Stephen King. Hans-Åke är dessutom ofta ute och föreläser om sin favoritförfattare. Ett normalt år har det blivit ett 20-tal gånger. 20 september kommer han till kulturhuset på höstens första Mångsidiga måndag!

Stephen King – julklappen som blev ett livsintresse 

Hans-Åke är alltså ett hängivet fan till Stephen King, men hur började det egentligen? 

- Jag fick boken Carrie i julklapp när jag var 13 år och mina föräldrar tyckte att jag skulle läsa mer böcker och inte så mycket serietidningar, berättar Hans-Åke. Jag läste den och tyckte att den var okej men fortfarande var det serietidningar som gällde för mig. Strax därefter skulle jag skriva en bokrecension i skolan och mindes att jag läst en bok av King och tänkte att jag skulle kolla hans hylla på biblioteket. Jag hittade då Cujo med omslaget med en hundkäft på och tyckte den verkade bra. Det var den och jag var fast. 

Hans-Åke tycker att man ska läsa Kings böcker för att man då får en bra historia med väl skapade och gedigna karaktärer. Alla kan hitta något man gillar, eftersom King har skrivit så många olika böcker i nästan alla genrer som finns. 

Tre böcker om sitt specialintresse har Hans-Åke Lilja givit ut själv. Den första boken heter Lilja’s Library - The World of Stephen King och innehåller recensioner och intervjuer som tidigare publicerats på hemsidan. Den kom 2010 och 2013 kom en quizbok om Stephen Kings filmer. 2016 kom en antologi med skräcknoveller där han själv har skrivit för- och efterord medan texterna skrivits av ett stort antal namnkunniga författare: förutom Stephen King möter vi Jack Ketchum, Stewart O'NanBev Vincent, Clive Barker, Brian Keene, Richard Chizmar, Kevin Quigley, Ramsey Campbell, Edgar Allan Poe, Brian James Freeman och John Ajvide Lindqvist. Antologin är översatt till ett flertal språk. 

Vad blir då nästa bokprojekt?

Jag har alltid idéer om nya böcker och andra projekt men inget jag kan berätta mer om än tyvärr, myser Lilja. 

I samband med Stephen King’s födelsedag i höst blir det en mini-turné där besöket i Skövde planeras den 20 september, i serien Mångsidiga Måndagar. Hans-Åke ser mycket fram emot att få komma och dela med sig av sitt intresse för ”mannen bakom skräcken”. 

Jag har träffat King tre gånger och intervjuat honom på telefon två gånger vilket varit väldigt intressant och givande. Det är väl de händelserna jag värderar högst. Det är förstås också väldigt kul att ha lärt känna en massa människor som på ett eller annat sätt är inblandade i Kings böcker eller filmer. Jag har upplevt så mycket roliga och intressanta saker under dessa 25 åren att det är svårt att peka på några saker bara. Bara en sådan sak att jag får åka runt i Sverige och föreläsa och träffa en massa andra Stephen King fans är ju fantastiskt. 

Kommande Mångsidiga måndag:

04 oktober

Poesi och prosa
Uppläsning och författarsamtal med Susanna Alakoski och
Wanda Benjelloul
I samarbete med Författarcentrum Väst och Finska Förvaltningsområdet Skövde

18 oktober

Dans, litteratur och konst: Within
En föreställning med avstamp i
Elisabeth Rynells ”Vi är ombord”.
En totalupplevelse med högläsning, dans och levande musik.
Börjar kl 18 på Konstmuseet,
därefter författarmöte på Stadsbiblioteket
I samarbete med VG-regionen och Konstmuseet

15 november

Kura Skymning
Eva Kihlström läser högt ur den åländska boken Katrina.
I samarbete med Föreningen Norden

29 november

Poesi och prosa
Uppläsning och författarsamtal med Håkam Nesser och Balsam Karam
I samarbete med Författarcentrum Väst