författare står intill varandra

Mångsidiga måndagar äntligen tillbaka

I måndags var det premiär för höstens mångsidiga måndagar. Jessica Schiefauer och Jonas Modig pratade inför en liten men engagerad publik.

Jessica Schiefauer berättade om sin senaste bok, Bärarna, som precis blivit utgiven. Den är Schiefauers första bok för vuxna läsare och skildrar en värld som sedan decennier härjats av en smitta som tvingat män och kvinnor att leva åtskilda. Kvinnorna styr men ordningen börjar ifrågasättas. När
huvudpersonen Nikki blir gravid förändras dessutom villkoren radikalt.
Schiefauer fick idén till boken för många år sedan och handlingen är alltså inte inspirerad av vår pågående pandemi.

Jessica Schiefauers stora genombrott kom med Pojkarna (2011), som belönades med Augustpriset och etablerade henne som en av Nordens mest spännande ungdomsboksförfattare. 2015 utkom romanen När hundarna kommer - som också tilldelades Augustpriset. Schiefauer arbetar vid sidan av författarskapet med kurser i skrivande.


Jonas Modig läste några av sina dikter och uppmärksammade sin anknytning till trakten, speciellt Igelbäcken mellan Karlsborg och Askersund, där Modig hämtar mycket av sin inspiration. Poesin har också varit ett sätt att skriva av sig efter att Modig förlorade sin son i tsunamin 2004. Modig debuterade som poet 1968 med diktsamlingen En sorts fattning. Nästa diktsamling kom 2007, den uppmärksammade Annandagar. Därefter kom tre till diktsamlingar, och nu i höst ytterligare en, Punkterna på kartan. Modig har även haft en lång karriär som förläggare och förlagschef.

Mångsidiga måndagar är en föreläsningsserie som hålls varje vår och höst på Skövde Kulturhus och höstens upplaga består av tre tillfällen. Föreläsningarna kan handla om i stort sett vad som helst men i höst råkar alla föreläsare vara författare och poeter. Förslag och önskemål på ämnen eller föreläsare till kommande mångsidiga måndagar tas gärna emot!

Höstens två kommande mångsidiga måndagar:


Den 16 november kommer författaren Marit Kapla och berättar om sin Augustprisade bok Osebol.

30 november är det poesi och prosa med författaren Susanna Alakoski och poeten Nino Mick. Alakoski har gett ut de hyllade böckerna Svinalängorna, Oktober i Fattigsverige, och Bomullsängeln. Mick har bland annat vunnit SM i poetry slam och gett ut diktsamlingen Tjugofemtusen kilometer nervtrådar.


Gratis biljetter hämtas på stadsbiblioteket eller bokas på 0500-498070.