Jonna Ahlander utomhus

Möt vår nya kulturproducent!

Kultur i Skövde har uppdraget att skapa förutsättningar för ett angeläget kulturutbud i hela kommunen. I dagarna börjar Jonna Ahlander på en ny tjänst som kulturproducent och vi har ställt några frågor till Jonna om hennes uppdrag och syn på Skövde som kulturstad.

Hej Jonna, vad är kultur för dig?

Kultur för mig är både ett verktyg för att skapa mänskliga möten och få igång tankar och känslor i människan, men kultur kan också vara livskvalité.

Scenkonsten ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Och inom scenkonsten tycker jag mycket om musikteater och musikaler. Alltså scenkonst som har flera uttryck, som dans, musik och teater.

Sen är det ju musik som jag konsumerar mest i min vardag, men när jag går utanför hemmet så går jag gärna på scenkonst.

 

 Kan du berätta lite om ditt nya uppdrag?

Det jag ska göra främst är att samordna, skapa och synliggöra kulturutbudet i kommunen och se till att kultur finns i hela kommunen och inte bara i tätorten. Jag kommer samarbeta med hela kulturavdelningen, föreningar, organisationer och alla andra som finns i Skövde se till att Skövde blir en kulturstad. Utbudet ska vara ett angeläget innehåll efter vad invånarna vill ha och efterfrågar, så jag hoppas även få inspel från medborgarna.

Varför tycker du att det är viktigt att Skövde erbjuder kultur?

Ett rikt kulturutbud är en viktig dragkraft för att få fler att trivas och bosätta sig på en plats och i Skövde finns nästan allt! Skövde är en bra kulturstad redan idag, staden ligger oerhört strategiskt och det finns goda förutsättningar att bli en ännu bättre kulturstad. Man behöver inte bo i en stor stad för att kunna ha tillgång till ett brett utbud. Så med ett brett och angeläget kulturutbud kommer invånare vilja bo kvar här och det kan också locka fler att välja att flytta hit. Men även endagsbesökare.

Har du något drömprojekt, något evenemang som du verkligen vill vara med att skapa?

Jag skulle vilja att Skövde har massor av olika arrangemang! Till exempel ta goda exempel från andra kommuner så att Skövde skulle bli en besöksstad även på sommaren. Både evenemang som lockar mycket folk till en och samma plats, men också kunna visar upp en stor bredd.

Att hela Skövde kommun blomstrar av kultur under tex en kulturnatt eller kulturdag skulle vara väldigt roligt att få vara med och skapa.

Har du någon favoritplats i Skövde kopplat till kultur?

Ja, det är ju kulturhuset! Jag älskar kulturhuset, det är så fint och jag gillar att bara hänga där. Men jag kanske får nya favoriter nu när jag arbetar här i Skövde, jag har ju inte varit överallt ännu.

Just nu är vi inne i en pandemi och fått ställa om och ställa in en hel del evenemang. Vad tror du kommer efterfrågas mest efter corona?

Upplevelser och mänskliga möten! Det tror jag Skövdeborna längtar efter just nu. Det spelar nog ingen roll om det är en scenkonstföreställning, eller en konsert, utan nu är vi så suga på kulturupplevelser igen. Kanske att det också kan betyda att nya målgrupper hittar oss?

Vad ligger närmast i tiden för dig?

Jag ska först lära känna verksamheterna som ingår i kulturavdelningen i Skövde kommun och planerar in studiebesök på våra olika platser. Sen vill jag också lära känna föreningslivet. Det är viktigt för att kunna hitta möjliga samarbeten framåt.

Kontakta Jonna om du har idéer eller funderingar: jonna.ahlander@skovde.se