två ansikten

Skaraborgssalongen på turné

Den återkommande utställningen Skaraborgssalongen som återkommit med jämna mellanrum i Skövde kulturhus i många årtionden kommer från och med i år att turnera runt i Skaraborg. Först ut är Vara kommun som visar utställningen 2021.

Skaraborgssalongen är en samlingsutställning som återkommit i många årtionden med jämna mellanrum i Skövde. Konstnärer från hela Skaraborg kan ansöka om att få visas på utställningen och en jury väljer bland ansökningarna. 

Intresset för Salongen  har alltid varit stor och med salongen 2020 så hade konstmusset rekordmånga ansökningar. 

- Vi bestämde under 2020 att dela med oss av vår populäraste utställning med våra kollegor runt om i Skaraborg. Efter projektet ”vart tog våra skulpturer vägen insåg vi värdet av att samarbeta och att hela Skaraborg blir synligt utifrån konsten. Konst och kultur ger attraktivitet åt våra kommuner. Så vi ställde frågan om det fanns något intresse för att vara med i en årlig turné av salongen, berättar Thomas Oldrell, konstchef i Skövde kommun.

Det gjorde det , konstmuseet fick snabbt svar från flera kommuner och i år börjar Skaraborgssalongen turnera med ett första stopp i Vara.

Så från och med nu kommer skaraborgssalongen genomföras årligen och på olika platser i länet.

-Strukturen vi börjar jobba med är att vart tredje år sker Salongen i Skövde och däremellan kan alla kommuner i delregionen anmäla intresse, berättar Thomas Oldrell. 

Skövde står för erfarenhet och kunskap kring arbetet med salongen men kommunen som tagit uppdraget står för organisationen. Vad som är lite speciellt med en Salong är att det är en jurybedömd utställning. Där ska finnas representation av organisatör samt från konstutövarled. I år kommer juryn förutom personer från Varas organisation bestå av Marie Beckman, konstnär och keramiker, och konstintendenten på konstmuseet i Skövde Tomas Asplund Gustafsson.

Utsällningen i Vara är planerad till 29 maj till 11 september och idag, första februari startar antagningsprocessen.