Heineman och Kulturhuset

Skövde Kulturfabrik skapar en Heinemansamling

Under våren kommer arbetet med att samla material av och om arkitekten Hans-Erland Heineman att påbörjas i Skövde Kulturfabrik. Bakgrunden är ett medborgarförslag som lämnades in till Skövde kommun av Nicolas Krizan, ordförande i Skövde Allmänna Konstförening.

Kulturfabrikens museepedagog Thomas Olausson ringde upp förslagslämnaren Nicolas Krizan för att ta reda på mer om hans tankar om att samla ihop Heinemans alster och vad han anser är Skövdeprofilens viktigaste gärning.

Nicolas, varför är det viktigt att uppmärksamma Heineman?

 -Han är en av Skövdes mer bemärkta profiler. Betydelsefull för den svenska arkitekturen under andra halvan av 1900-talet och en mycket spännande person – något av en »folkhemmets renässansmänniska« som oförtjänt hamnat lite i skymundan sedan han gick bort.

 Konstföreningen hyllade honom med en stor minnesutställning 2019 när han skulle ha fyllt 100. Då insåg vi att efterlämnat material var utspritt på olika ställen och inte arkiverat på ett säkert sätt – därav medborgarförslaget.

 Heineman har ritat en mängd byggnader i Skövde och runt om i Skaraborg. Själv såg han Skövde Kulturhus som sitt viktigaste verk. Har du själv någon personlig favorit?

- Oj, det finns så många! S:t Lukas kyrka uppe på Billingen är en smått genialisk liten pärla med spiralformen som öppnar sig mot den fantastiska utsikten. Och de egna villorna är väldigt spännande. Men kulturhuset måste nog ändå sägas vara kronjuvelen – så levande, mångfasetterat och egensinnigt.

 Heineman var inte bara arkitekt utan också konstnär och skribent – berätta mer!

 - Han ville tidigt bli konstnär och släppte aldrig de drömmarna utan experimenterade med tekniker och material i hela sitt liv – teckning, måleri och skulptur.

 Även som skribent var han mångsidig. Skrev bland annat fackböcker om arkitektur och samhällsutveckling, men också en historisk roman samt drygt hundra understreckare i Svenska Dagbladet under flera decennier.

Genom att samla material om Heineman bevarar vi en viktig del av Skövdes historia till framtida generationer. Vad tror du att morgondagens arkitekter kan inspireras av hos Heineman?

- De borde absolut inspireras av samhällsengagemanget! Han hade många intressanta tankar kring exempelvis stadsplanering samt skolbyggnader och äldreboenden.

 Sedan är han ju också lite av en särling som problematiserar den förhärskande funktionalismen på ett spännande vis.