Teknologi & skapande

18-20 november i Skövde - Öppna hus för dig som är intresserad av konst, teknik och verklighetens nya former.

Vad gör tekniken med konsten och vad gör konsten med tekniken? Under tre dagar öppnar vi upp Högskolan i Skövde, Skövde3 Kulturhus och stadsrummet i Skövde för gemensamma experiment, diskussioner, publika happenings och koreografiska fenomen. Här kan du uppleva fysisk och digital danskonst, surrealistiska situationer och kärlek i mörkaste november. 

Förutom dans och performancekonst blir det föreläsningar med ledande forskare inom kultur och digitala teknologier. På Konstmuseet pågår utställningen Länge leve döden, där Olle Essvik visar upp handbundna böcker skrivna av algoritmer. Under helgen får vi också se konstnären utmana världsrekordet i skapandet av världens tjockaste bok.

Vi utvecklar danskonsten 

Teknologi och skapande är finalen på ett flerårigt samarbete mellan Riksteatern, Riksteatern Väst, Konstmuseet i Skövde och Högskolan i Skövde. Tillsammans har vi gett utrymme för flera dansresidens i Västra Götaland. Dansresidensen har erbjudit resurser och tid för professionella utövare att utveckla och dela sina idéer eller metoder på en given plats. I Skövde, Hjo, Karlsborg och Tibro har danskonstnärer utforskat frågor kopplade till teknologi och skapande i det offentliga rummet.

 

Teknologi och skapande för barn och unga
På lördag är barn och unga särskilt välkomna till Konstmuseet.

Kl 10.00-10.30: Workshopen Particular Mo(VE)ments med Maria Reihs och Khamlane Halsackda är en kvantfysisk lek med nya perspektiv och spännande teknik. Tillsammans skapar vi en kort filmsekvens med en 360°-kamera och en enkel koreografi. För dig som är sex till tio år.

Kl 10.00–10.30: Konstnären Olle Essvik bjuder in nyfikna personer från tio år och uppåt till sin ordlösa workshop i bokbinderi – The Enemies of Books (Bokens fiender). Olle visar, du gör.

Konstmuseet ordnar som vanligt KIDS @ Konstmuseet med fokus på barn och ungas upplevelse av konsten i museet. Guiden Erling Öhrnell visar oss runt.

 

Love Walks med Mold
Intensiva känslor i geografisk meditation


Scenkonstkollektivet Mold återvänder till Skövde med hyllade Love Walks – en geografisk meditation i stadsmiljö. Det blir en promenad som du sent glömmer. Under varsam ledning vandrar vi genom inre och yttre rum, medan vi enskilt och tillsammans reflekterar över kärleken till både människor och platser. En chans att uppleva Skövde på ett helt nytt sätt!

Verket har laborerats fram av Mold i Skövde, Tibro och Hjo i samarbete med scenograferna och ingenjörerna i Bonthrop. Frivilliga invånare i olika åldrar har provat ut olika rörelseinstruktioner och låtit sig intervjuas om kärlek. Tekniken med sina sändare och projektorer har också testats i olika situationer och väderlekar.

Boka via Riksteatern Skövde
Två vandringar arrangeras under fredagen med start klockan 17 och 20. Skynda dig att boka, antalet platser är begränsat! Instruktioner om förberedelser kommer via mejl. Inför den sena vandringen bjuder arrangörerna av Teknologi och skapande på värmande linssoppa med tillbehör. Välkommen till Skövde Kulturhus från klockan 19.00!

Skapad av Mold: Johan Rödström, Soledad Howe, Fredrika Byman Moberg, Tomas Björkdal, Johanna Larsson, Livia Hiselius, Paolo Zuccotti, Kristian Hallberg och Bonthrop. Produktion: Mold i samarbete med Producentbyrån, med residensstöd från Riksteatern, Riksteatern Väst, Västra Götalandsregionen och Kultur i Väst.
Med stöd från Statens Kulturråd, Kulturnämnden Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen.
Arrangeras av Riksteatern Skövde.

STM_spaces – work in progress
Surrealistiska situationer när digitalt blir fysiskt

Välkommen att ta del av två pågående arbeten under rubriken STM_spaces. Här undersöker Nicole Neidert, Joakim Envik Karlsson och Linnea Bågander hur digitala och animerade uttryck kan anta fysisk form. De laborerar med olika analoga material, rumsligheter, rörelse och ljus – medier som har helt andra begränsningar och möjligheter än de virtuella.


STM_spaces 01
Verket visas på Stadsteatern fredag klockan 15:30 med efterföljande publiksamtal.

Koreografi, koncept och design: Nicole Neidert,
Joakim Envik Karlsson och Linnea Bågander.
Dansare: Linn Ragnarsson

STM_spaces 02
Verket visas på Stadsteatern lördag klockan 13:00 med efterföljande publiksamtal.

Koreografi, koncept och design: Nicole Neidert, Joakim Envik Karlsson och Linnea Bågander.
Dansare: Linn Ragnarsson och Viktoria Andersson. Kompositörer: Efraim Kent och Alexander Berg med omarbetning av Efraim Kent

STM_spaces skapas med residensstöd från: Riksteatern, Riksteatern Väst, Västra Götalandsregionen.
Parterna i residenset: Riksteaterföreningarna i Hjo,
Karlsborg och Skövde samt kommunerna Skövde, Hjo, Karlsborg och Tibro.

Ongoing realities – urpremiär!
Helhetsupplevelse i fysiska och digitala rum

De konstnärliga möjligheterna med virtual reality är nästintill oändliga. Det menar Anna Näsström och Johan Bandholtz som denna helg förvandlar Konstmuseet i Skövde till en scen för både fysisk och digital dans i samspel med omgivande konst, nyskriven musik och taktil ljuddesign. Verket tar hela två våningar i anspråk och fortsätter in i ett digitalt rum där samma miljö har omskapats på ett nytt sätt. Under en timme får vi utforska denna konstnärliga verklighet i egen takt – vandra runt, sitta en stund, ta på oss VR-glasögon och förundras. För skaparna av Ongoing realities är verket starten på ett långsiktigt arbete med VR och digitala tekniker som koreografiska verktyg. Med nya idéer och tekniker vill de skapa danskonst som sträcker sig långt utanför det traditionella scenrummet.


Koncept och koreografi: Anna Näsström och Johan Bandholtz. Medskapande dansare: Bianca Traum, Alexander Dam,
Anna Näsström och Johan Bandholtz.
Ljuddesign: Alex Zethson och Rosanna Gunnarson.
VR-programmering: Vincent Wong
2D- och 3D-animationer och projektioner: Emal Ghouse. Kostymdesign: Demeanor designs

Med residensstöd av: Riksteatern, Konstnärsnämnden, Riksteatern Väst, Rum för dans, Teater Halland, Konstmuseet i Skövde och Högskolan i Skövde.
Tack också till: Fryshuset Danscenter Sthlm, Dieselverkstaden, Danscentrum Sthlm Residens

 

Program

 

Torsdag 18 november

Litterär förfest med föreläsning och världsrekord 

På Skövde Kulturhus: Världsrekordförsök
Konstnären Olle Essvik utmanar rekordet i ”världens tjockaste bok”. Ett performance som pågår i två dagar.

16:00–17:30 
Digital föreläsning: Obsolete Machinery, Modern Technology, and the Hand-made Object med Emily Martin, sakkunnig inom bokbinderi och konstböcker vid University of Iowa i USA.

Länk till föreläsningsrummet: https://his-se.zoom.us/j/63489233775

18:00-21:00
I samband med Olle Essviks utställning Länge leve döden på Konstmuseet presenteras Linda Hilfling Ritasdatters verk Endless Endtime. Leif Holmstrand och Jonas Örtemark deltar med en performance. Kvällen avslutas med en release av 20 fotografiska fanzines i samarbete med CFF, Centrum för fotografi.

Fredag 19 november 

Föreläsningar och publika samtal på Högskolan i Skövde
Sal: Insikten i Portalen

10:15-11:00 
Föreläsning: Affect, Choreography, Mixed Reality and Somatic States med Susan Kozel, professor i filosofi, dans och nya medier vid Malmö Universitet. 

Språk: engelska

11:15-12:00
Samtal om tillgänglighet, hållbarhet och teknologisk utveckling 

Panelen: Johan Bandholtz, danskonstnär, Jenny Brusk, hållbarhetsansvarig på  Science Park i Skövde, Lissa Holloway-Attaway, ledare av G/A/M/E lab på Högskolan i Skövde. I samtal med Susan Kozel och publiken.

Språk: engelska

13:15–14:00
Föreläsning: Welcome to the Time Zone – Remediation and Artistic Research med Kristoffer Gansing, professor vid Det Danske Kongelige Kunstakademi

Språk: engelska

14:15–15:00
Panelsamtal om samtidskonst och att skapa med analoga material.

Panelen: Thomas Oldrell, konstchef på konstmuseet i Skövde, Rebecca Rouse, lektor i medier, estetik och berättande vid Högskolan i Skövde och Linnea Bågander, interaktiv textildesigner och universitetslektor vid Högskolan i Borås. I samtal med Kristoffer Gansing och publiken.

Språk: svenska

Nya verkligheter på Konstmuseet

15:30–16:30 
Verket STM_spaces 01 som övergår i ett samtal mellan konstnärerna Nicole Neidert, Linnea Bågander, Joakim Karlsson och Olle Essvik, tillsammans med Tina Eriksson Fredriksson, verksamhetsutvecklare på Riksteatern och Thomas Oldrell, konstchef på konstmuseet i Skövde.

16:30–17:00
Mingel i utställningen Länge leve döden 

17:00–18:30
Love Walks av Mold. Bokas via Riksteatern i Skövde. Startplats utanför Skövde Kulturhus.

20:00–21:30
Love Walks av Mold. Bokas via Riksteatern i Skövde. Startplats utanför Skövde Kulturhus. Soppa ingår i biljetten, serveras från k 19.00.

 

Lördag 20 november 

10:00–11:30
Workshopen Particular Mo(VE)ments för barn 6-10 år med Maria Reihs och Khamlane Halsackda 

10:00-11:30
Workshopen The Enemies of Books med Olle Essvik för unga från 10 år.

11:30-12:00
Guidad visning av Olle Essviks utställning Länge leve döden. Visningen leds av Konstmuseets intendent Mette Muhli i dialog med konstnären.

12:00-12:30
Guidad visning av Konstmuseets samlingar med utgångspunkt i temat Teknologi och skapande. Visningen leds av guiden Erling Öhrnell.

13:00-14:00
KIDS @ Konstmuseet med fokus på barn och ungas upplevelse av konsten i museet.

13:00 –14:30
Verket STM_spaces 02 som övergår i ett publiksamtal med konstnärerna.

15:00-16:00
Föreställning: Urpremiär för Ongoing realities