Titta! Vad gör dom? Det ser ut som vatten. Eller en himmel. Som en sophög. Den ser farlig ut! Det rinner! Slime! Blää! Hen sover. Det är blod. Den är död.
I mötet med konsten handlar det inte så mycket om att förstå som om att uppleva. Färger, former och berättelser öppnar upp för nya tankar, sätter stämningar och väcker känslor.
I museets utställningar kan barn också öva sig på att prata om och tänka kring bilder. Genom att diskutera konstverken tillsammans med andra lär sig barnet om sina egna upplevelser och hur en bild kan upplevas på många olika sätt. Att förstå hur bilder kan uppfattas och hur de påverkar oss är en viktig kunskap då bilder i sociala media, reklam, digitala spel och tv fyller mångas vardag.
På Konstmuseet kan barn också öva sig på att gå på museum. Genom att lära känna museets alla rum, genom att bekanta sig med konsten och genom att själva skapa konst kan barn göra museet till sitt eget! Konsten att gå på museum kan bli en stor tillgång i livet. Många museer i Sverige är dessutom gratis och till för alla. Här kan vi lära känna vår gemensamma historia, uppleva samtiden och utvecklas som människor.
Välkommen att besöka Konstmuseet i Skövde tillsammans med barn!
Skapa konst tillsammans
I museets Konstlabb som ligger mitt i basutställningen på Plan 1 kan både barn och vuxna skapa konst på egen hand. Här kan du inspireras av konsten i museet och skapa din egen pixelkonst på vår fyra meter långa peggvägg. Konstlabb är tillgängligt för alla under museets öppettider.
Gå på ett konstäventyr
Upptäck museets basutställning genom att lösa en rad kluriga uppgifter. Konstmuseet erbjuder ett pedagogiskt material för barn som gör det spännande att ta sig runt i utställningen. Materialet hittar du i Konstlabb.
Läs eller låna en konstbok
Konstböcker för både barn och vuxna finns i Stadsbiblioteket och utanför Stora galleriet, Plan 1. Där finns bland annat böcker med tips och idéer för eget skapande och böcker om olika konstnärer. Sitt gärna ner en stund och titta i en bok tillsammans. Böckerna går också att låna på Stadsbiblioteket.
Tips! Hittar ni ett konstverk ni tycker om, ta reda på vad konstnären heter och låna med er en bok hem!
Upplev konsten med de yngsta
Med hjälp av enkla frågor och utmaningar blir konsten spännande också för de minsta barnen. Välj gärna ut ett fåtal konstverk att ta del av en längre stund. Upptäck och leta färger och former. Räkna djur, fåglar eller människor. Föreställer bilden något? Ett hus? Vem bor där? Ställ gärna många följdfrågor för att hjälpa barnet att bygga en egen berättelse kring konstverket.
Gå på en vernissage
Ta gärna med dig barn på Konstmuseets vernissage. Att möta en konstnär och att delta i den festlighet en vernissage är kan ge äldre barn en spännande introduktion till konsten. Läs mer om vad en vernissage är under fliken Konstmuseet för nybörjare.
Efter museibesöket
Samtala kring – Vilken konst finns på de platser där ni rör er i vardagen? I hemmet? På vägen till förskolan/skolan? På arbetsplatsen? Vad föreställer konstverken? Vem har gjort konstverken?
Gör – En egen konstutställning och bjud in till vernissage med bubbel och snacks!
Läs – En bok om konst som ni lånat med er hem.
Upplev konsten tillsammans
Konstmuseets basutställning erbjuder många olika typer av konst och konstverk. Föreställande, abstrakta, vackra, fula, spännande och konstiga konstverk. Utställningen räcker till många besök. Gör er konstvandring lagom lång genom att välja ut några av konstverken eller en avgränsad del av utställningen.
Många tycker att det blir roligare och mer intressant att ta del av konst om man samtidigt funderar över och pratar om sin upplevelse. Här nedanför hittar du exempel på frågor som kan användas för att starta upp ett samtal om konst tillsammans med barn. Kom ihåg att ett och samma konstverk kan upplevas på många olika sätt och att det inte finns något rätt eller fel svar.
- Vad är det du ser? Vad föreställer konstverket?
- Finns det människor, djur eller andra varelser i konstverket? Vad gör dom? Vilket humör är dom på? Vad tittar dom på? Känner dom varandra?
- Vad tänker du på när du tittar på konstverket? Får det dig att tänka på något särskilt?
- Om du kunde kliva in i konstverket, hur skulle det kännas att vara där? Vad skulle du göra?
- Vilka färger har konstverket?
- Finns det former som du känner igen? Cirklar, trekanter, droppar eller prickar?
- Vad heter konstnären som har gjort konstverket?
Vår upplevelse av ett konstverk beror på våra tidigare upplevelser och erfarenheter i livet. Därför är det inte säkert att de barn du har med dig upplever ett konstverk på samma sätt som du. Ett verk som du står likgiltig inför kan väcka känslor hos barnet och tvärtom. Om ett barn får en stark upplevelse av ett konstverk, ta hjälp av frågorna ovan för att hjälpa barnet att bättre förstå och hantera de tankar och känslor som uppstått. Några av basutställningens konstverk har fördjupande texter som också kan hjälpa dig i samtalet om konsten med barn.
KIDS@Konstmuseet
Under lördagar kl 13.00-14.00 ligger fokus på barn och ungas upplevelse av konsten i museet. Vi möts på Konstmuseet för att skapa tillsammans, få veta mer om konstverken och upptäcka nya världar med vår museipersonal, som också pratar flera olika språk. Ingen KIDS@Konstmuseet är den andra lik! Du kommer till exempel kunna testa på akvarellmålning med inspiration från våra drömmar, vika origami och hitta formen som konstnären Elli Hemberg, röra dig som färgen blå eller skapa taktila verk med inspiration från våra utställningar! Läs mer här.