Johanna St Michaels c/o Konstmuseet

Body as Playground, Body as Battleground 15 oktober – 13 december

I filmerna som ingår i utställningen Body as Playground, Body as Battleground möter vi en rad olika perspektiv och tolkningar av sexualitet och kroppslighet framfört av kvinnliga filmskapare. Det är inte en historisk undersökning, men avslöjar, föga förvånande hur mänsklig sexualitet är tidlös då våra kroppar och fysiska förutsättningar inte ändras i någon större utsträckning utan snarare vårt förhållningssätt till sexualitet. 

Utställningen är ett nedslag i samtiden som sker mot bakgrund av en accelererande bildkultur, ökad överlappning av privata och offentliga sfärer i digitala medier, MeToo, en reaktionär syn på sexualitet som är på framfart i Europa och på andra platser samt en total tillgång till pornografiskt material via smartphones, surfplattor, datorer och smarta TV-apparater.

I centrum står den amerikanska filmkonstnären Tessa Hughes-Freelands verk samt ”Dirty Diaries” - en samling feministisk porr som är producerad av Mia Engberg i samband med samlingens 10-årsjubileum.

I januari gästade Tessa Hughes-Freeland Konstmuseet i Skövde med föreläsningen Maya Deren to Sadie Benning : The Art of  Female Filmmaking.

Utställningen är curerad av Johanna St Michaels, i samverkan med Tessa Hughes-Freeland, den Internationella gruppen vid Konstepidemin och Wift.