människor med fjäderbonader och färgglada kläder.

Rui Mourão

26 augusti-17 oktober 2021 Konstmuseet, Skövde Kulturhus

Rui Mourão (f.1977) är konstnär och antropolog verksam i Lissabon, Portugal. Genom sin konst undersöker han mänskligt beteende och vårt behov av ritualer. I sina videoverk isolerar han ofta vardagliga händelser och ger dem nya betydelser. Speciellt intresserad är han av situationer där någon form av motstånd, eller anpassning sker och de spänningar som uppstår mellan individen och kollektivet, mellan normen och det normbrytande, mellan det övergående och det permanenta, mellan jaget och den andra. Trots hans ofta sakliga frågeställningar är hans berättarstil icke-linjär och drömsk och inte sällan låter han slumpen påverka slutresultatet.

Rui Mourão var 2018 års residenskonstnär på Konstmuseet i Skövde och i verket TWO som visas här tar han med oss på en shamansk resa innehållande containerdumpstring utanför stormarknader i Skövde, en tågresa genom Italien, vandringar runt Hornborgasjön och ett möte med Huni Kuin folket i Amazonas regnskog. 2019 återvände Rui Mourao till Sverige, denna gång för ett residens i Gnosjö. Parallellt med projekten i Sverige arbetar han med ett större konstnärligt forskningsprojekt i Brasilien samtidigt som han skriver på sin doktorsavhandling vid NOVA i Lissabon.

Länkar

Huni Kuin

 https://pib.socioambiental.org/en/Povo:Huni_Kuin_(Kaxinawá)

The Time of The Huacas

https://sites.google.com/view/otempodashuacasenglish

Dataspel

https://store.steampowered.com/app/1266680/Strobophagia__Rave_Horror/ 

https://www.youtube.com/watch?v=LwKXDpSvalQ

https://isipgames.itch.io/tanggal

https://www.youtube.com/watch?v=2mci4fVOb_g

https://www.youtube.com/watch?v=9kWjlCHQRE8 

Press

https://www.skovdenyheter.se/artikel/hans-konstprojekt-en-feministisk-valborg

Vernissage & Artist Talk

Torsdag 26 augusti kl 18.00-20.00

Vernissage för en utställning med portugisiske konstnären Rui Mourão2018 var Rui Mourão Skövdes gästkonstnär (AiRS) under åtta veckor. Hans konstnärliga praktik är ett möte mellan konst och antropologi och han arbetar inom området socialt engagerad konst. Under kvällen presenteras även höstens första residenskonstnär Anna Tereshkina från St. Petersburg. Konstnären gästar Skövde under sex veckor i augusti-september.
Föranmälan till konst@skovde.se då programmet ligger utanför Skövde Kulturhus tillfälliga öppettider.

Screening & samtal

Lördag 28 augusti kl 13.00-14.00

Screening av Rui Mourãos verk TWO. 2018 var Rui Mourão Skövdes gästkonstnär (AiRS) under åtta veckor. Hans konstnärliga praktik är ett möte mellan konst och antropologi och han arbetar inom området socialt engagerad konst. I Skövde började han producera konstverket TWO där han tar oss med på en shamansk resa till Hornborgasjön, till Amazonas regnskog, på tågresa genom Italien och containerdumpstring utanför stormarknader i Skövde. Efter visningen följer ett samtal mellan konstnären och konstchef Thomas Oldrell. Föranmälan till konst@skovde.se

Invigning av Skaraborgs GIBCA Extended-vecka

Tisdag 21 september kl 18.00–19.00

Konstchef Thomas Oldrell inviger Skaraborgs programvecka inom ramen för GIBCA Extended. Programmet presenteras och vi bjuds på en screening av Rui Mourãos verk TWO. 2018 var Rui Mourão Skövdes gästkonstnär (AiRS) under åtta veckor. Hans konstnärliga praktik är ett möte mellan konst och antropologi och han arbetar inom området socialt engagerad konst. I Skövde började han producera konstverket TWO där han tar oss med på en shamansk resa till Hornborgasjön, till Amazonas regnskog, på tågresa genom Italien och containerdumpstring utanför stormarknader i Skövde.

GIBCA, Göteborg International Biennial for Contemporary Art, är ett internationellt samtidskonstevenemang som inträffar vartannat år i Göteborg. GIBCA Extended samlar den lokala och regionala samtidskonstscenen i Västra Götaland.