Monument över människan, en svanesång

28 november 2024 - 9 februari 2025 i Lilla Galleriet på Konstmuseet, Skövde Kulturhus

1964 invigdes Skövde kulturhus och kulturhustorget i Skövde. Mitt på torget, byggt som en italiensk piazza stod den välkända italienska skulptören Luciano Minguzzis (1911-2004) verk Monument över människan, en stor abstraherad modernistisk bronsskulptur som hyllade mänsklighetens förmåga och kraft. Arkitekten, Hans-Erland Heinemann hade med såväl Kulturhuset, som torget och valet av konstverk en tydlig demokratisk ambition – genom kulturen skulle människorna och samhället bli mer bildat och jämlikt. Kulturhuset mottogs väl av Skövdeborna och Heinemanns visioner och tankar lever kvar i Kulturhuset än i dag. Detsamma kan dock inte sägas om Luciano Minguzzis skulptur. Att verket innan placeringen i Skövde hade visats på Konstmuseet i Göteborg och att Tate i London hade förvärvat skissen spelade ingen roll för skulpturens öde här. Istället blev skulpturen både ifrågasatt och hånad och fick det snart öknamnet Lake i nätet döpt efter dåvarande kommunalrådet Gustaf Lake.

Efter bara ett par år hade pengar ordnats fram för ett nytt mer passande verk på Kulturhustorget och Monument över människan flyttades till Tingshusparken, där det sen stod, lite bortglömd, i många år tills den var i så dåligt skick att den inte kunde stå kvar där heller. Det dåliga skicket berodde framförallt på att permissionslediga soldater och andra Skövdebor både klättrat på skulpturen och brutit av delar från den och inte blev det bättre av att den tappades i backen under flytten därifrån. Även denna gång glömdes verket bort och blev stående i ett förråd i över 20 år innan det ”återupptäcktes” 2016. Därefter har vi på Konstmuseet undersökt möjligheten att restaurera och återskapa verket, flera vägar har uttömts, men utan framgång, verket är för skadat, för många delar saknas och det enda som återstår nu är destruktion.

Men innan vi säger farväl för gott vill vi nu visa det som finns kvar av verket en sista gång, både för att minnas, men framförallt för att lyfta fram verkets demokratiska budskap och oreserverade hyllning till människans förmåga och kraft. Något vi kanske behöver bli påminda om nu mer än någonsin, om inte mänskligheten ska gå samma öde till mötes som Luciano Minguzzis verk Monument över människan nu gör.

Medverkande konstnärer: Luciano Minguzzi