Helénstugan

Skövdes äldsta bevarade trähus.

Sommaröppet i Helénstugan!

I vanliga fall kan du bara se insidan om du går med på en guidad tur, men i sommar hålls stugan öppen för spontanbesök 25 juli, 26 juli och 27 juli kl. 10.00-17.00. 
    
Museets personal finns på plats för att berätta om stugans historia och besvara frågor. Passa på att känna historiens vingslag på lunchen, i väntan på bussen eller efter en eftermiddagsglass i parken! Varmt välkommen! 

 

Helénstugans historia

Helénstugan överlevde den förödande stadsbranden år 1759 och är idag Skövdes äldsta bevarade trähus. Stugan blev byggnadsminne år 1979 och har få gett namn åt den omgivande Helénsparken, en liten grön oas mitt i Skövde centrum.
Byggnadens placering följer det medeltida gatunätet och ligger därför snett mot dagens rutnätsplan. En helt ny stadskarta ritades 1760, året efter branden, och staden byggdes upp igen. 
   
Från 1760-talet har stugan varit i en och samma familjs ägo. Den senaste ägaren var Lotta Helén (1822-1916) och det är efter hennes familj som stugan är uppkallad. Lotta ärvde stugan efter sina fosterföräldrar och bodde här tillsammans med sin man Sven Pettersson, kallad Petter, och deras fosterdotter Anna Britta Johansson. Efter Lottas död inköptes huset till Skövde stad.
 
Stugan, som innehåller framkammare och storstuga, är byggnadsminne sedan 1979. Idag visas byggnaden med inredning från 1800-talet.

 

Vill du boka en visning av Helénstugan så kan du läsa mer under Visningar och studiebesök.