Slideshow image bild1Slideshow image bild2Slideshow image bild3

Distler Liliput Auto – tysk 1900-talshistoria i leksaksförpackning

Nästan lika länge som det funnits bilar har det funnits leksaksbilar. Numera tillverkas de flesta i Kina och Sydostasien, men det var i Europa allting började.

I Tyskland fanns redan en industri för plåtleksaker och under mellankrigstiden gick flera företag över till att tillverka bilar.

Ett av dessa var Metallwarenfabrik Johann Distler KG, grundat 1895 i Nürnberg i södra Tyskland. Firma Distler upplevde några framgångsrika år under 1920- och 30-talen innan ägaren, som var av judisk börd, tvingades sälja företaget som en del av nazisternas ”ariseringsprogram”. De nya ägarna valde dock att fortsätta tillverkningen av leksaker under samma namn. 

I Stadsmuseets samlingar ingår en leksaksbil från Distler med det passande modellnamnet ”Liliput Auto”. En liten text baktill avslöjar att den är tillverkad efter andra världskrigets slut: ”MADE IN U.S. ZONE GERMANY”. Tyskland förlorade som bekant kriget och segrarmakterna Storbritannien, Frankrike, Sovjet och USA delade in landet i fyra ockupationszoner. Staden Nürnberg kom att hamna i den amerikanska zonen.

Under 1950-talet fick Distler allt svårare att stå emot konkurrensen från andra, större leksakstillverkare. Produktionen upphörde 1962.