Gunilla Pontén - nyskapande ungdomsmode

Gunilla Pontén (1929-2019) vågade sticka ut, både som person och designer. Klädd i plagg med starka färger, hatt och med svart smink väckte hon uppmärksamhet in i det sista.

Chockerande färgkombinationer, finurlig tillskärning och lekfulla detaljer var hennes signum. Hon anses vara den som skapade det första tonårsmodet i Sverige och var en förebild för många unga på 1950-talet.

Vi firar Internationella kvinnodagen med att inviga en utställning om den framgångsrika modeskaparen Gunilla Pontén (1929-2019). Pontén föddes i Stockholm men bodde större delen av sin tonårstid i Skövde.

Pontén gick tidigt sin egen väg och vågade sticka ut. I flickskolan i Skövde retade hon gallfeber på personalen med egendesignade kläder som bröt mot alla regler och normer. Hon lyckades förbli relevant som modeskapare i över ett halvt sekel.

Vem var hon?

Gunilla Pontén föddes i Stockholm och växte upp med de tre bröderna Jan, Peder och Tomas. Pappan Birger var löjtnant och när han 1939 befordrades till överste och regementschef för P4 i Skövde flyttade hela familjen hit. Gunilla gick i kommunala flickskolan vid Trädgårdsgatan 18. Miljön i flickskolan var strikt och inte särskilt tillåtande. Den egensinniga och självsäkra Gunilla hamnade i bråk med lärare och skolledning, ofta på grund av hennes val av kläder. Att dyka upp i byxor, korta kjolar och strumpor i olika färger var inte populärt.

Gunilla revolterade mot ett ideal som tvingade unga tjejer att klä sig som vuxna. Att inte bara se ut som en dam utan även bete sig som en dam var det som förväntades. Gunillas väg till frigörelse blev att själv designa de kläder hon ville ha på sig. Intresset hade hon haft länge och familjen i Skövde hade en hemsömmerska som kunde sy upp det hon ritade. Eftersom det inte fanns något tonårsmode skapade Gunilla ett eget.

Tillbaka i Stockholm blev Gunilla upptäckt av en journalist från tidningen Damernas Värld. Det blev till ett reportage, med fotografier på henne själv i egendesignade kläder, och det ledde i sin tur till en framgångsrik modellkarriär som tog henne ut i Europa. Hon blev tonårsidol med egen fanclub och spalt i Veckorevyn. Idag hade vi säkert kallat henne för en ”influencer”.

Samtidigt med modellandet prövade hon sig också fram som designer och tog fram kollektioner åt en rad modeföretag. I början av 1970-talet tog hon steget och startade eget med butiker såväl i Stockholm som utomlands. Hon blev med tiden både en internationellt erkänd och samtidigt folklig modeskapare. I en trendkänslig bransch utmärkte hon sig som en person som alltid gick sin egen väg.

Gunilla Pontén dog 2019 och ligger begravd på Lidingö kyrkogård.

 

Visas: 8/3 - 18/4