Kultur i Skövde uppmärksammar internationella kvinnodagen

För Kultur i Skövde är internationella kvinnodagen en av årets viktigaste dagar. Då får vi möjlighet att uppmärksamma människors lika värde och sätta ljuset på kvinnor och kvinnors villkor, i alla olika stilar och former. Vi har samlat alla programpunkter som knyter an till dagen!

Utställning om kvinnors liv i Afghanistan

Datum: 8 mars
Tid: 12.00-16.00
Plats: Kulturiet, Skövde Kulturhus

Välkommen att ta del av en utställning med Svenska Afganistankommiten under temat "Styrka i motvind - kvinnors liv i Afghanistan".


KIDS@Konstmuseet: We're United!

Datum: 8 mars
Tid:
13.00 och 15.00
Plats: Konstmuseet, Skövde Kulturhus
Övrigt: Evenemanget är för barn och genomförs på engelska och lite svenska.

I Konstmuseet finns konstverk gjorda av många starka och viktiga kvinnliga konstnärer, som på olika sätt har påverkat historien och den tid vi lever i. Vem inspireras du av? Genom collage och färgglada papper skapar vi var sin tulpan – en symbol för kärlek, återfödelse och nystart – och tillägnar denna till en viktig och stark kvinna i just ditt liv. Tillsammans sätter vi ihop blommorna till ett gemensamt konstverk.


Föreläsning: Styrka i motvind - kvinnors liv i Afghanistan

Datum: 8 mars
Tid: 14.00
Plats: Kulturiet
Föreläsare: Eva Kellström Froste
Övrigt: Fri entré

Hur har livet förändrats för Afghanistans kvinnor sedan talibanernas maktövertagande 2021? Journalist och redaktör Eva Kellström Froste, från tidningen Afghanistan-nytt och Svenska Afghanistankommittén, gästar Skövde Kulturhus på Internationella kvinnodagen. I sin föreläsning "Styrka i motvind" delar hon insikter om kvinnors dagliga kamp, motstånd och hopp i en tid av förtryck.


Drops of Art

Datum: 8 mars
Tid:
 15.00
Plats: Konstmuseet, Skövde Kulturhus
Övrigt: Evenemanget är för vuxna och genomförs på engelska. Vi bjuder på fika!

Ett öppet samtal om kvinnans roll i konsten, historien och samhället.


Manifestation: Upp till försvar för kvinnors rättigheter, demokrati och fred

Datum: 8 mars
Starttid: 
12.00
Startplats: Hertig Johans torg

Den 8 mars, på Internationella kvinnodagen, bjuder föreningen jämställda.nu in till en manifestation för kvinnors rättigheter, demokrati och fred. Tillsammans med ett tiotal andra organisationer lyfter de årets tema: att kräva motåtgärder mot den ökade inskränkningen av mänskliga rättigheter och jämställdhetsarbete runt om i världen.

Manifestationen inleds på Hertig Johans torg och följs av ett gemensamt tåg till Skövde Kulturhus. Där väntar musik från Afghanistan, inspirerande tal, fika och möjlighet till samtal med de arrangerande organisationerna.


Utställning: Till kvinnan som inspirerar  en hyllning i ord och bild

Datum: Från och med 8 mars
Plats: Kulturfabriken

Från den 8 mars ställer vi ut bilder, målningar och hyllningstexter till kvinnor. Samtliga verk är skapade av ungdomar från fritidsgårdarna och Kulturlabbet i Skövde.

Psst... Är du ungdom och vill vara med och hylla en kvinna som inspirerar dig? Kom till fritidsgårdarna och Kulturlabbet i Skövde för att skapa ditt mästerverk!


Miniutställning: Signe Hemberg – konsten, familjen eller både och?

Visningsperiod: 8 mars – 26 april
Plats: Stadsmuseet, Skövde Kulturfabrik

Upplev ett urval av Signe Hembergs akvareller på Stadsmuseet i Skövde.

Om Signe Hemberg
I slutet av 1800-talet reste Signe Hedenius (1863-1944) från Uppsala till Paris för att studera måleri vid den då berömda skolan Académie Colarossi. Hemma i Sverige igen tog hon lekt-ioner av Anders Zorn och Richard Bergh, som företrädde en ny konstsyn i opposition mot den traditionstyngda Kungliga Konstakademin i Stockholm. Själv var Signe inte särskilt upp-roriskt lagd och hon verkar ha tvekat inför kravet att leva upp till ett sådant stridbart konst-närideal.

I Paris mötte hon inte bara den nya konsten utan också kärleken i form av prästen Johan Hemberg. De gifte sig och när han fick tjänsten som kyrkoherde i Skövde flyttade de in i prostgården.

Om Signe kunde ha blivit en framgångsrik konstnär får vi aldrig veta. När hon blev prästfru i Skövde valde hon samtidigt bort konsten. Det verkar av allt att döma ha varit hennes eget val. Att utbilda sig till konstnär som kvinna var varken ovanligt eller särskilt kontroversiellt på den här tiden, åtminstone om man kom från en borgerlig miljö. Men att ta steget till att yrkesarbeta och försörja sig själv ansågs vara något helt annat. Under 1800-talet var det få som ifrågasatte att hemmet och familjen var kvinnans ansvarsområde. Kanske var drömmen om att leva som fri konstnär helt enkelt inte tillräckligt stark hos Signe?

Även tongivande feminister ansåg att det var i hemmet och inom familjen som kvinnor gjorde mest nytta. Ellen Key, en av den svenska kvinnorörelsens förgrundsfigurer, argumen-terade i texten Missbrukad Kvinnokraft för att kvinnor och män visserligen var varandras jäm-likar men att de borde verka inom olika arbetsfält. De kompletterade varandra med sina sär-skilda egenskaper, menade hon. Kvinnans roll, enligt Key, var att fostra, inom familjens eller skolans sfärer, inte att skapa. Denna särartsfeministiska hållning fick stort genomslag men möttes även av kraftig kritik från många håll.

Signe fortsatte trots allt att måla. Motiven hittade hon i sin omedelbara närhet – hemmen, i prostgården i Skövde och sommarhuset Signeliden Ljungstorp, på vägen mot Varnhem. Mest blev det interiörer. De påminner en del om Carl Larssons ikoniska målningar av hans och hustrun Karins hem Lilla Hyttnäs i Sundborn, Dalarna, och som publicerades i ett antal böcker med början år 1899.

Signe Hedenius Hemberg är mamma till målaren och skulptören Elli Hemberg (1896-1994).

Med reservation för ändringar i programmet.