Som badort väljer jag Skövde!
Under 1800-talet öppnar Skövde Vattenkuranstalt sina portar. Kvinnor och män, från när och fjärran, tar tåget till del lilla landsortsstaden i hopp om att bad, brunnsdrickning och stärkande promenader ska göra dem friskare.
Visas: 20/3 - 13/9 2025
Vi återupplivar människorna, miljöerna och stämningen från en tid då Skövde blomstrade! Under 1800-talet är det på mode att ”dricka brunn”. Mineralrikt källvatten anses kunna bota många sjukdomar och lindra svåra krämpor. Vid vissa källor, som Medevi i Östergötland och Loka i Västmanland, är besökarna så många att hela samhällen växer fram.
Också i Skövde, invid Mörkebäcken, finns en välbesökt ”hälsokälla”. Dessutom är staden på den här tiden känd för sin friska luft och natursköna omgivningar.
Hit flyttar läkaren Lars Georg Dovertie år 1869. Han kommer närmast från Uppsala, där han i åtta år drivit en framgångsrik vattenkuranstalt. Nu vill han göra samma sak i Skövde. Vattnet i staden är av utmärkt kvalité och med den nya järnvägen är det enkelt att resa hit.
På kort tid byggs ett badhus alldeles invid järnvägsspåren. Från och med år 1870 erbjuds här olika sorters bad, men även massage och behandling med elektriska apparater. En park ställs i ordning där besökarna kan promenera omkring medan de dricker av vattnet där källor springer fram.
Vattenkuranstalten får Skövde att blomstra. Det öppnas hotell, restauranger och caféer som inte står storstäderna efter. Badgästerna blir ett nytt och spännande inslag i Skövdebornas vardag.
Närheten till järnvägen är avgörande för verksamheten. Förutom badgäster anländer även förbrukningsvaror med tåg, som gyttja till gyttjebad, flaskor med mineralvatten och kol till badhusets ångmaskiner.