Shared Reading

Vad är Shared Reading?

Shared Reading har utvecklats av läsorganisationen The Reader i Liverpool. Kortfattat innebär Shared Reading att en liten grupp människor träffas, läser högt och samtalar om det man läst. Träffarna leds av en utbildad läsledare som väljer texter, både prosa och lyrik. Samtalen utgår från texten, men deltagarna är fria att reagera som de vill. Deltagarna behöver inga förkunskaper eller förberedelser. Tillsammans utforskar gruppen texten i ett gemensamt meningsskapande. 

Kravlösheten är ett viktigt fundament i metoden. Deltagarna kan välja själva om de vill läsa högt och dela med sig av sina tankar, eller om de helt enkelt bara vill lyssna. Shared reading är en metod som  är enkel och gör litteraturen tillgänglig för alla. 

På många bibliotek i Skaraborg använder läsledarna Shared Reading i olika läsgrupper: med barn och unga, med allmänheten, på äldreboenden, inom kriminalvården och psykiatrin.

Nyfiken på Shared reading?

Inga förkunskaper eller förberedelser krävs. Vi bjuder på enkelt fika. 

Välkommen att anmäla dig till en grupp på något av våra bibliotek!

Fråga oss eller maila:
✉ stadsbiblioteket@skovde.se


Vill du veta hur en Shared Reading går till? Kolla videon: Shared Reading med Henrik Wig 

 

Litteraturens kraft

I november 2022 publicerades den första boken om Shared Reading på svenska. Den är skriven av Smultronställets projektledare Henrik Wig och handlar om erfarenheterna från att ha arbetet med Shared Reading inom ramen för projektet. I april 2024 kom den senaste boken, Vilket bra sätt att läsa, som handlar om Shared Reading-metoden anpassad till barn och unga.

Reservera och låna Litteraturens kraft