Internationella kvinnodagen 2024

Internationella kvinnodagen är en av årets viktigaste dagar. Då får vi möjlighet att uppmärksamma människors lika värde och sätta ljuset på kvinnor och kvinnors villkor, i alla olika stilar och former. På Skövde Kulturfabrik uppmärksammar vi dagen med konsert, miniutställning och syjunta i Lilli Zickermans anda.

Konsert med Kulturskolans elever

Datum: Fredag 8 mars kl. 18.00
Plats: Timboholmssalen, Skövde Kulturfabrik, Rådmansgatan 28, Skövde
Fri entré!

Välkommen på konsert med Kulturskolans elever. Temat för kvällen är kvinnliga kompositörer, artister och låtar. 

Miniutställning: Lilli Zickerman - hemslöjdspionjär och samlare

Datum: Fredag 8 mars - lördag 6 april
Plats: Skövde Kulturfabrik

Vi uppmärksammar internationella kvinnodagen med en miniutställning om den svenska hemslöjdsrörelsens grundare, Lilli Zickerman. Född och uppvuxen i Skövde var Lilli drivande i skapandet av Föreningen för Svensk Hemslöjd 1899. Dessutom genomförde hon en inventering av textil hemslöjd i hela landet, som är unik i son omfattning. Lilli var med och lade grunden till ett inredingsideal som är aktuellt än idag.

Läs intervjun med Karin Gustavsson, chef för Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar vid Lunds universitet, för att få reda på mer om Lilli och hennes konstverk.

Kulturkul: Syjunta för kreativa barn

Datum: Lördag 9 mars kl. 12.00-16.00
Plats: Skaparverkstan, Skövde Kulturfabrik

Inspirerade av Stadsmuseets nya mini-utställning om Lilli Zickerman välkomnar vi barn upp till 13 år på syjunta!

Vi inleder kl. 12.15 med en barnanpassad visning i utställningen, sedan testar vi att väva på kartong, knyta vänskapsarmband och göra potatistryck!

Ta gärna med material hemifrån! Kanske har du en t-shirt du vill dekorera, några fina knappar eller lite garn som vore roligt att göra något av? Vårt vanliga pyssel med pennor, papper och pärlplattor finns också på plats. Fri entré, ingen föranmälan. För barn upp till 13 år med medföljande vuxen.

Fler tips på evenemang 

Hela Kultur i Skövde uppmärksammar internationella kvinnodagen. Se alla evenemang.