På liv och död

En utställning som belyser och diskuterar begravningsplatsen som ett grönt, andligt, multikulturellt och publikt vardagsrum i staden.

Begravningsplatsen är en plats som tillgodoser vårt behov av lugn, rekreation och naturupplevelser och som dessutom har en alldeles egen historia.

Utställningen har som mål att sprida kunskap om den nutida begravningsplatsen och hur den är tänkt att fungera för alla, såväl anhöriga och sörjande som närboende som vill använda den som ett grönt rum i staden.

Begravningsplatsen är en mötesplats mellan liv och död, och för olika kulturer och aktiviteter. Det är en plats där människors behov av lugn, rekreation, andlighet och naturupplevelse kan tillfredsställas. En möjligheternas plats och ett säkrat rum för omhändertagande av de döda, men också för det levande; djur, växter och biodiversitet.

Samtidigt kan begravningsplatsen vara en plats för såväl inspiration som konfrontation mellan individuella behov och uttryck i sättet att sörja en anhörig. Begravningsplatsen har på många håll gått från att vara en traditionellt och gemensamt utformad plats, till att bli en mer varierad, mångkulturell och mångfunktionell. För samtidigt som befolkningen växer när städer förtätas, ökar också antalet människor (levande som döda) med olika kulturella bakgrunder. Och det ökade behovet av grönområden i staden gör att begravningsplatsen inte längre bara används för begravning och minne, utan också för rekreation som jogging och hundpromenader samt för att öka biodiversiteten i staden.

Utställningen är producerad av Carola Wingren och Helena Nordh från SLU tillsammans med formgivarna Annika Carlsson och Jennie Margareta Andersson. Med tillägg kring Skövdes historia av Stadsmuseet i Skövde. 

Visas: 21/10 - 31/12