elever som filmar

Gör din egen film!

Tycker du att det är kul med film? Vill du lära dig mer om hur det funkar att göra proffsiga filmer? Anmäl dig till vår kurs i filmskapande!

I vår kurs i filmskapande lär du dig bland annat filminspelning, redigering och animering. Kursen vänder sig till dig som är 9-19 år. Max 8 antal deltagare per kurstillfälle. Just nu är vår filmkurs fulltecknad, endast reservplatser finns.

Veckodag    Torsdagar
Ålder             10-19 år (mellanstadiet och upp)
Plats             Skövde Kulturfabrik
Kostnad       600 kr per termin

Tider och gruppindelning

Gruppindelning sker efter ålder.

Grupp 1
Torsdagar kl. 15.30-17.00
Gruppen är fulltecknad, endast reservplatser kvar

Grupp 2
Torsdagar kl. 17.15-18.45
Gruppen är fulltecknad, endast reservplatser kvar

Grupp 3
Torsdagar kl. 19.00-20.30, 14 år-19 år
Gruppen är fulltecknad, endast reservplatser kvar

Anmälan 

Anmäl dig till FILMKURS här

Ur kursinnehållet

Workshop med filmteknik
Praktisk genomgång av filmkameror där alla får prova att filma, ta upp ljud och ljussätta. Vi har även med en JIB/kamerakran, dolly/åkvagn, sliders och andra tillbehör för att skapa olika kamerarörelser. 

Green Screen
Workshop med Chroma key. Vi förklarar hur och varför tekniken med green screen och blue screen används. Vi har med en green screen tillsammans med filmkamera, ljussättning och bildmixer som i realtid ersätter den gröna bakgrunden mot andra rörliga bilder. Alla deltagare får testa att placeras i olika miljöer där de ska spela med bakgrunden, t.ex. åka bergochdalbana, flyga och presentera den klassiska väderkartan. 

Dubbning
Workshop med dubbning av film. Alla deltagare får testa att vara röstskådespelare och vi byter ut de tecknade karaktärernas röster mot våra egna. 

Skådespeleri
Improvisationsövningar och inspelning av några olika filmscener där deltagarna får regi och får uttrycka olika känslor. Vi tittar på scenerna och jämför hur olika samma repliker kan uppfattas när de förmedlas med olika känslor och när det är olika musik och ljudbild till scenerna. 

Animering med stop motion
Animationsworkshop där vi går igenom grunderna i att animera med stop-motion-teknik, något som deltagarna kan fortsätta med hemma med enkel utrustning. Vi använder oss av legofigurer för att snabbt komma igång och alla får testa att göra sin egen stop-motion-film.

Manus för TV och film
Workshop med manusskrivning. Vi går igenom hur ett filmmanus skapas, tittar på filmklipp och jämför med manus, förklarar dramaturgikurvor som skapar spänning i filmberättandet och alla får testa att skriva några egna scener. 

Vlogg – ljussättning och ljud
Workshop med hur enkel teknik används för att skapa bra bild och ljud i en videoblogg. Vi går igenom ljussättning och ljudupptagning med utrustning som kan kopplas till deltagarnas egna mobiltelefoner. Praktisk kunskap att använda till egna videobloggar. 

Kortfilm
En kortfilm skapas där vi filmar några korta scener och klipper ihop dem till en färdig film. Filmhandledarna sköter kameran och deltagarna är skådespelare. Vi har ett färdigt manus som filmas, redigeras och ljudläggs under 1,5 tim tillsammans med gruppen. 

Dubbning
Återkommande aktivitet men det brukar vara en av de mest populära, vi använder inte samma filmer utan det blir nya utmaningar även för deltagare som var med första gången. Vi jämför filmernas originalljud med hur det låter när vi bytt ut rösterna och får höra karaktärerna prata med deltagarnas egna röster. 

TV-studio
Deltagarna fördelas olika roller framför och bakom kameran som skådespelare, fotografer och bildproducent. Vi har med flera kameror, bildmixer och monitorer där vi filmar och klipper i realtid precis som en riktig live-sändning.  

Om Kulturskolan i Skövde

Kulturskolan i Skövde ligger i Skövde Kulturfabrik, adresen är Rådmansgatan 28 i Skövde. Här hittar du Kulturskolan och Stadsmuseet.

Har du frågor?

Kontakta Kulturskolan via e-post kulturfabriken@skovde.se eller via Skövde kommuns kontaktcenter på telefon 0500-49 80 00.