Pressbild Skövde konstmuseum

Elli Hemberg

Elli Hemberg, målare och skulptör 1896-1994

Konstnären Elli Hemberg föddes i Skövde som dotter till Signe och Johan Hemberg. Fadern var kontraktsprost och modern utbildad konstnär vars akvareller finns bevarade i Skövde konstmuseum.

Elli Hemberg tillhör samma generation konstnärer som Vera Nilsson, Siri Derkert, Sigrid Hjertén och Agda Österberg men blev inte lika känd och uppmärksammad som dessa.

Hon utbildade sig på gymnasiet i Uppsala och därefter på Wilhelmssons målarskola i Stockholm 1918-1922 och hade sin första utställning på Liljevalchs konsthall direkt efter sin examen.

Från början målade Elli Hemberg i en nysaklig stil men vid mitten av 1900-talet övergick hon till att måla abstrakt och så småningom började hon även skulptera. Under ca 70 år som aktiv fortsatte hon att utveckla sina konstnärliga uttryck och hade ett nära samarbete med Skövde Konsthall, som idag har en stor samling av hennes verk och annat efterlämnat material. En del av detta testamenterades av Elli själv medan annat har donerats eller köpts in. För övrigt finns hon representerad i bland annat Kalmar konstmuseum samt Skissernas museum och Moderna Museet i Stockholm.

I hennes arkitektoniska skulpturer arbetade hon med rum och ljus och använde många olika material, exempelvis trä, glas, metall och betong. Ett femtontal av hennes verk finns som offentliga utsmyckningar på olika platser i landet. Dessa skapades då konstnären var i 80-årsåldern. ”Slår man sig till ro är det förkylt…att vara nöjd är att vara död” lär hon ha uttryckt vid nittio års ålder.

1995 bildades Konstnär Elli Hembergs Stiftelse med syftet att på olika sätt göra Elli Hembergs verk känt. 2007 utgav stiftelsen tillsammans med Skövde Konsthall och Konstmuseum en biografi om konstnären och på den informativa hemsidan ellihemberg.se finns många bilder med exempel på hennes konst.