Jonas von Essen

Jonas von Essen Minnesmästare, föreläsare, författare, illustratör. Född 1991.

Jonas von Essen föddes i Skövde 1991. Han hade inte bättre minne än någon annan när han drygt 20 år gammal fick tag i en bok om minnestekniker och började träna på dem. Han upptäckte att det fungerade! 

Jonas har ända sedan han var liten älskat att stå på scen och uppträda. Han har bland annat varit barntrollkarl, amatörskådespelare, spexare, scenpoet och konferencier. Detta karaktärsdrag utvecklar han nu när han med fart och färg föreläser om de minnestekniker han har prövat och funnit fungera. Han drivs av att få dela med sig av känslan av att behärska en superkraft - att öva upp sitt minne, något Jonas menar att vem som helst kan lära sig! 

I Jonas fall har den enträgna träningen lett till en vinst i SM i minne redan tre månader efter att han börjat träna. Detta gav blodad tand och dföljande åren vann han världsmästerskapen två gånger i rad, tränade minneslandslag i Afrika och tampades ytterligare med världseliten i nyskapande Extreme Memory Tournament i USA. 

2018 kom Jonas breda genombrott i Sverige då han var med i tävlingen Talang på TV4. Där memorerade han i sin audition namnen på de 500 personerna i publiken och visade i finalen att han kunde 50 000 decimaler av PI. Dock slutade han på andra plats i tävlingsmomentet. Därefter har han deltagit i flera sammanhang på radio och TV, till exempel tävlingsprogrammen Lantzkampen, Muren och Smartare än en femteklassare.