Jessica Andersson

Jessica Andersson sångerska f 1973

Jessica Andersson föddes i Stockholm, och efter några år på andra håll flyttade familjen till Södra Ryd i Skövde, lagom tills Jessica skulle börja skolan. 

Hon vare tidigt intresserad av sång och musik (blockflöjt) och musikläraren på Rydsskolan uppmuntrade henne att söka till Musiklinjen på gymnasiet. Tillsammans med gruppen Creation spelade hon in den första singeln redan i sjunde klass, och det blev en del spelningar på fritidsgårdar i trakten och naturligtvis i Rydsskolans matsal. 

Efter endast ett läsår på musiklinjen anmälde hennes kompis henne till en modelltävling. Vid finalen i Stockholm kom hon strax utanför pallplats, men en representant från en agentur i Paris upptäckte henne, vilket ledde till modelljobb i perioder. Hon lade musiken på hyllan fram till mitten av 1990-talet, då hon återvände till Skaraborg och gick en undersköterskeutbildning i Mariestad, för att ha något att falla tillbaka på. Samtidigt sjöng hon med det lokala rockbandet Angry Andersson Band, och hade även fått kontakt med Christer Lundh och Mikael Wendt med Boogaloo Studios på Norra Bergvägen i Skövde. Hos dem gjorde hon en del reklamjinglar och fick även spela in en av deras schlagers, dock utan större framgång. 

Efter en period av vikariat i vården varvat med musiken upplöstes såväl Angry Andersson Band som Jessicas äktenskap med bandets sångare, och hon flyttade tillbaka till Södra Ryd. Efter en tid fick hon erbjudande att jobba på Billingehus med en föreställning som ”sjungande servitris” efter mönster från Wallmans salonger i Stockholm. Detta ledde även till en turnéversion som fortsatte under några år, fram till 2002 då Jessica bosatt sig i Trollhättan. 

Då ringde Bert Karlsson, och hon fick en plats i det nya TV-programmet Fame Factory. Det ledde till att hon under namnet Fame tillsammans med Magnus Bäcklund vann den svenska Melodifestivalen året därpå. Duon var även med i finalen 2004. Efter ytterligare något år gick duon åt varsitt håll och Jessica satsade på en framgångsrik solokarriär.  

Hon räknas numera till veteranerna bland de medverkande i svenska Melodifestivalen där hon deltagit som soloartist flera gånger, och hon har även gästat ungdomsversionen Junior Eurovision Song Contest i finalen. Hon är en av de fasta deltagarna i sommarturnén Diggiloo, har vunnit Let’s Dance i TV4 och varit med i Stjärnorna på slottet. 

Jessica har även spelat musical och fått utmärkelsen Guldmasken (2008, Little Shop of Horrors) samt Ulla Billqvist-stipendiet (2007). 2009 kom hennes självbiografi skriven tillsammans med Lena Katarina Swanberg och 2012 berättade hon om sin barndom i TV3-serien Livet blir bättre.