Robert Gustafsson

Robert Gustafsson

Robert Gustafsson skådespelare och komiker f 1964

Robert Gustafsson kom till Skövde som sexåring då familjen flyttade hit från Katrineholm för att ta över mammans föräldrahem i Dälderna. Redan på lågstadiet blev han bästis med Niclas Jensen och producerade en räcka av Roliga Timmen och andra små föreställningar. De båda utforskade såväl scenens som teknikens olika möjligheter (film, foto, scenteknik) genom att helt enkelt snacka sig in och hänga runt strategiska ställen i Skövde, till exempel Stadsteatern, lokalradion och skolornas mediasalar. Niclas satsade senare på film bakom kameran, såväl på TV som vid långfilmsproduktioner. 

Robert gick el-teleteknisk linje på gymnasiet och gjorde sedan lumpen på P4, varefter han flyttade till Stockholm. Vid det laget hade han medverkat i Runo Sundbergs nyårsrevyer och sökte sig till utbildning på Teaterverkstan och senare till Scenskolan i Göteborg. Hans första jobb på TV var att göra rösten till ”Skrot-Nisse” där han och Runo Sundberg spelade far och son. Medan han gick på scenskolan fick han rollen som side-kick till Jörgen Lantz i barnprogrammet Björnes Magasin – det blev 120 avsnitt och Robert blev känd i en vidare krets. 

Under sin karriär har Robert hunnit med många stora, klassiska roller på Dramaten och Stockholms Stadsteater, friluftsteater, krogshow, revy och långfilmer, men det är nog ändå hans TV-medverkan som gjort honom riktigt folkkär. Där finns TV-serier som till exempel Rena rama Rolf tillsammans med Lasse Brandeby, eller Morran och Tobias med Johan Rheborg. Han har medverkat med dansbandet Rolandz i Melodifestivalen, i Parlamentet bland Sveriges komiker-elit och var under många år en stående gäst i Allsång på Skansen. Med mera… 

Bland de priser och utmärkelser han har fått märks Guldmasken för "Bästa manliga skådespelare" (1994, 1998, 2004, 2005, 2006), – H.M. Konungens medalj av 8:e storleken i högblått band (2015) samt Kristallen för årets TV-program (2015) och Kristallen för årets manliga skådespelare i en tv-produktion (2019). 

Vid sin 50-årsdag 2014, som firades med ett stort offentligt kalas på Skövde Kulturhus, instiftade Robert sitt eget kulturstipendium Guldnyckeln till förmån för unga kulturpersonligheter i Skaraborg. Nyckeln är en symbol för den nyckel till Kulturhuset han under några år i tonåren fick förtroendet att förvalta. I samband med detta inrättades även lokalen ”Robert Gustafsson Kulturiet” i Skövde Kulturhus, som är ett aktivitetsrum för unga.